Vysbírá nahá Sharon Stone Zlaté maliny?

Reuters, AP, mor
22. 1. 2007 17:54
Los Angeles - Ceny za nejhorší herecké a filmové počiny loňského roku znají možné vítěze. Nejvíc šancí má Sharon Stone a druhý díl Základního instinktu.

Kdo říká, že musíte být dobří, abyste vyhráli nějakou z filmových cen? Sharon Stone si zase hrála na femme-fatale v pokračování Základního instinktu; zklamala a má velkou šanci získat jednu z prestižních anticen - Zlatou malinu.

Udělují se za nejhorší filmařské a herecké výkony už sedmadvacet let. Letos budou ti nejlepší z nejhorších slavnostně vyhlášeni  24. února, tradičně a příznačně den přes Oscary.

Sedm nominací včetně nominace na cenu za nejhorší herecký výkon, režii i scénář z Sharon Stone a snímku Základní instinkt 2 dělají smutného favorita.

Foto: WarnerBros

Má ovšem zdatného soupeře. Shodně sedm nominací obdržela komedie Pidihajzlík bratří Wayansů. Keenen Ivory může být nejhorším režisérem, Shawn a Marlon Wayansovi zase sdílejí nominace za nejhorší herecké výkony roku, zatímco sestry Duffovy Hilary a Haylie zase za ty, které předvedly ve filmu Holky v balíku.

Podle akademiků patří mezi nejhorší filmy ještě Bloodrayne, Žena ve vodě a Rituál.

Stoneovou a sestry Duffovy v jejich kategorii ještě doprovodí Lindsay Lohanová (Jen trochu štěstí), Kristanna Lokenová (Bloodrayne) a Jessica Simpsonová (Rande měsíce).

Kromě Sharon Stone by každá z nich Zlatou malinu vyhrála poprvé. Stoneová má doma už dvě  - za role ve snímcích Specialista a Křižovatka.

"Stoneová je tím, čemu říkáme nepoučitelný viník, možná dokonce recidivista," říká John Wilson, zakladatel soutěže.

Nejlepší z nejhorších herců může být někdo z následující šestice: kromě zmíněných sourozenců Wayansových také Tim Allen (Santa Claus 3, The Shaggy Dog, Zoom: Akademie pro superhrdiny), Nicolas Cage (Rituál), Dan Whitney (Larry the Cable Guy: Health Inspector) a Rob Schneider (Jelita ze střídačky).

Zlatou malinu si odnese i vítěz kategorie "Film, který by se měl omluvit všem rodinám" -  v ní se letos soutěží poprvé. Největší nebezpečí pro rodiny s dětmi prý loni představovaly filmy Deck the Halls, Garfield 2, RV, Santa Claus 3 a The Shaggy Dog.

Nominace se pro zakladatele soutěže obešly bez překvapení, až na jednu výjimku. Silvester Stallone v minulosti o Malinu usiloval třicetkrát a desetkrát skutečně uspěl. Letos je trochu nečekaně s šestým Rockym bez šance. "Tentokrát bych rád předeslal, že jeho výkon byl dobrý," vzkazuje Wilson.

 

Právě se děje

Další zprávy