Vypořádání s minulostí. Festival Berlinale vedl bývalý nacista, zjistili historici

Kultura AP, Kultura
1. 10. 2020 7:00
Odborná studie došla k závěru, že zakladatel berlínského filmového festivalu "nikoliv nevýznamnou" měrou přispěl nacistické kinematografii a po válce svou roli bagatelizoval. Píše to agentura AP s odvoláním na pořadatele akce.
Italská herečka Monica Vitti s tehdejším ředitelem Berlinale Alfredem Bauerem, 1971.
Italská herečka Monica Vitti s tehdejším ředitelem Berlinale Alfredem Bauerem, 1971. | Foto: Berlinale/Erika Rabau

Alfred Bauer byl šéfem Berlinale v letech 1951 až 1976, kdy z něj vybudoval přední společenskou událost v tehdejším Západním Berlíně. Dnes akce vedle přehlídek v Cannes a Benátkách patří k nejsledovanějším filmovým festivalům v Evropě.

Letos v lednu, krátce před zahájením jubilejního 70. ročníku, pořadatelé oznámili, že tentokrát neudělí Cenu Alfreda Bauera. Reagovali tak na zjištění týdeníku Die Zeit, který upozornil, že Bauer patřil k předním osobnostem filmového průmyslu za nacistické éry. Pořadatelé uvedli, že je to pro ně nová informace, a objednali si odbornou studii u Leibnizova ústavu pro dějiny a kulturu východní Evropy, který sídlí v Lipsku.

Nyní je studie hotová a její autoři v čele s historikem Tobiasem Hofem došli k názoru, že "Alfred Bauer nikoliv nevýznamnou měrou přispěl k chodu německého filmového průmyslu za nacistické diktatury, a tudíž také k upevnění a legitimizaci nacistické nadvlády" nad Německem.

Bauer byl již od roku 1933 členem různých nacistických spolků, například Nacionálně socialistického studentského svazu nebo úderných oddílů SA. V roce 1937 vstoupil do NSDAP, doplňuje filmový web Variety.com.

Po vypuknutí druhé světové války budoucí šéf festivalu narukoval do wehrmachtu, kde měl sloužit u protiletecké obrany. Kvůli zdravotním problémům byl však v březnu 1942 propuštěn.

Krátce nato začal Alfred Bauer pracovat jako poradce v Riechsfilmintendanz, Říšské filmové intendanci neboli centrále pro dramaturgické a umělecké vedení. Zřídil ji ministr propagandy Joseph Goebbels a měla za úkol například schvalovat scénáře propagandistických filmů. Také využívala nucených prací a spolupracovala s armádou. Bauer v organizaci pracoval ještě v roce 1945.

Po skončení druhé světové války se však vydával za "přesvědčeného a aktivního odpůrce" nacistického režimu. "Lži, polopravdy a tvrzení", které říkal na svou obranu, podle historiků "svědčí o jeho ambicích a téměř bezskrupulózním oportunismu".

"Po roce 1945 Bauer systematicky umenšoval svou roli," shrnují autoři studie. Těm však dokumenty, které dosud prozkoumali, umožňují "jen v omezené míře komentovat, jaké měl Bauer v Riechsfilmintendanz pravomoci a jaká činil tvůrčí rozhodnutí". Došli nicméně k závěru, že "svou práci vykonával svědomitě a oddaně".

Alfred Bauer a herec Gene Kelly, 1960.
Alfred Bauer a herec Gene Kelly, 1960. | Foto: Heinz Köster/Stiftung Deutsche Kinemathek

Historici zkoumali materiály v německém Federálním filmovém archivu, Nadaci německé filmotéky nebo Správě národních archivů v americkém Washingtonu.

Alfred Bauer zemřel roku 1986, festival poté na jeho počest začal udělovat Cenu Alfreda Bauera, určenou celovečerním filmům, jež otevírají nové perspektivy v kinematografii.

Jednalo se o jednoho z takzvaných Stříbrných medvědů, stejně jako ceny pro herce a režii. Festival je vždy vyhlašoval na závěrečném ceremoniálu před hlavní cenou ročníku, tedy Zlatým medvědem pro nejlepší film, pokračuje agentura AP.

"Nová, historiky ověřená zjištění o roli Alfreda Bauera v Riechsfilmintendanz i jeho chování v době denacifikace jsou hrozivá. Přesto představují důležitou součást toho, jak se kulturní instituce založené po roce 1945 vypořádávají s nacistickou minulostí svých zakladatelů," shrnuje Mariette Rissenbeeková, výkonná ředitelka Berlinale.

Jeho pořadatelé již v srpnu potvrdili, že Cenu Alfreda Bauera nadále nebudou udělovat. Zároveň organizátoři Berlinale oznámili, že od příštího ročníku, plánovaného na únor 2021, přestanou v hereckých cenách rozlišovat samostatné kategorie pro muže a ženy.

 

Právě se děje

Další zprávy