Výlety k realitě i pryč od reality

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 3. 2006 10:00
Premiéry - Rozporuplnější sadu premiér jsme tu snad letos ještě neměli.

Disneyovská pohádka pro děti Bambi 2, česká teenagerská komedie Rafťáci, výjimečný mexický film Kachní sezóna, americký clouseauovský remake Růžový panter a dokument z Afriky Darwinova noční můra.

Najít aspoň oslí můstky mezi tituly, které tento týden přicházejí do kin, se ani při nejlepší vůli nepodařilo. Snad by se dalo mluvit o jisté infantilní naivitě hrdinů či o tom, že některé z premiérových filmů od reality zbaběle prchají, zatímco jiné se jí snaží přiblížit až nadoraz.

U Rafťáků, Bambi 2 a Růžového pantera se počítá i s infantilní naivitou diváků. U Kachní sezóny spíše s dětsky dychtivou okouzleností světem. Po zhlédnutí Darwinovy noční můry ale každý rychle vystřízliví.

  • Foto: Falcon
    Rafťáci - další z řady teenagerských komedií je od autora Snowboarďáků. A také je to hned patrné: stejní herečtí představitelé, kteří pro trochu sexu jdou z průšvihu do průšvihu, mají trable s rodiči a s hyperaktivním sourozencem.


  • Bambi 2
    Bambi 2 | Foto: Falcon
    Bambi 2 - Pokračování klasického příběhu z dílny Walta Disneye o příhodách (samozřejmě roztomilého) kolouška a jeho kamarádů. Typická disneyovka: uhlazená, lehce melodramatická, sentimentální i kýčovitá, děti to mají rády.


  • Foto: Jeden svět
    Darwinova noční můra - syrový dokument o životě v okolí tanzanského Viktoriina jezera. O místních rybářích a jejich beznadějné existenci. Snímek nominovaný na Oscara zahajoval před týdnem festival Jeden svět. Recenze filmu dnes odpoledne.


  • Kachní sezona
    Kachní sezona | Foto: Aerofilms
    Kachní sezóna - dva mexičtí kluci jsou sami doma. Ale ne tak úplně, je tu s nimi i dívka odvedle a roznašeč pizzy. V obrazově vytříbeném mexickém černobílém filmu se navenek nic moc nestane. O to více se ale děje pod povrchem.


  • Steve Martin s Jeanem Renem v roli policisty
    Steve Martin s Jeanem Renem v roli policisty | Foto: Aktuálně.cz
    Růžový panter - Touha navázat na divácký úspěch kultovních komedií s potřeštěným inspektorem Clouseau ztroskotává především na představiteli hlavního hrdiny. Steve Martin nesahá Peteru Sellersovi ani po lem baloňáku.

PŘEDCHOZÍ PREMIÉRY

 

Právě se děje

Další zprávy