Vyhlašováním Oscarů diváky provede komik Eddie Murphy

Pavel Kroulík
7. 9. 2011 16:49
Herci Hathawayová a Franco se letos neosvědčili

Los Angeles - Předáváním Oscarů v únoru příštího roku diváky provede herec Eddie Murphy. Oznámila to americká Akademie filmových věd a umění, která ceny každoročně vyhlašuje.

"Eddie je geniální komik, jeden z nejlepších pro živá vystoupení," uvedl v prohlášení Brett Ratner, který patří k producentům slavnostního večera. Od padesátiletého Murphyho slibuje, že do předávání cen přinese vzrušení, spontánnost a velké srdce.

Některé hlasy ovšem záhy po oznámení připomněly, že Rattner je i režisérem akční komedie Mistrovský plán, ve které Murphy hraje s řadou dalších hvězd (Ben Stiller, Matthew Broderick, Casey Affleck, Téa Leoni, Alan Alda), a jeho výběr je tak i součástí reklamní kampaně před brzkou premiérou.

Ceny Akademie filmových věd a umění se 26. února 2012 budou předávat po čtyřiaosmdesáté, opět v divadle Kodak. Murphy se průvodcem večerem stane poprvé.

Na jaře se v amerických médiích objevily zdrcující recenze letošního oscarového večera a prakticky všechny se týkaly hlavních moderátorů, osmadvacetileté Anne Hathawayové a dvaatřicetiletého Jamese Franca. Touha producentů ceremoniálu „omladit" show a zapojit do něj nové technologie (hlavně twitterování přes internet) zjevně nevyšla.

Anne Hathawayová a James Franco v růžových šatech.
Anne Hathawayová a James Franco v růžových šatech. | Foto: Reuters

První oznámená čísla, že show měla vyšší sledovanost než loni a celkově šlo o velký úspěch, jak opět kontakt navázat s širokým publikem, nebyla pravdivá. Podle několika metod sčítání se na vysílání dívalo 37,6 milionu Američanů - což znamená, že šlo o jeden z nejhorších výsledků za posledních deset let.

Vyložený amatérismus

Nemohl za to jen fakt, že loni soutěžil nejúspěšnější film všech dob Avatar. Diváci odcházeli od obrazovek i v průběhu večera a zjevně je odradil nikoli výběr soutěžních filmů, ale styl moderování a předávání cen.

Hollywood Reporter označil program za "jeden z nejhorších oscarových přenosů v dějinách" a napsal, že tvůrci "se dotkli nového dna". V New York Times konstatovali, že "vleklá snaha podbízet se mladému publika byla vyloženě bolestivá" a Boston Herald poznamenal, že "narážky na internet, Apply a Facebook neučinily pořad více moderní nebo zábavný".

Magazín Time uvedl, že "experiment s použitím herců namísto tradičních komiků-moderátorů naprosto selhal. Zvláště Franco s jeho kalným pohledem, culení, mžouráním a stisknutýma rukama před tělem". Časopis E! psal vyloženě o "amatérismu".

Ohlasy na moderátory se ve většině médií daly shrnout zvoláním Komiky zpět! Výběr Murphyho je tedy každopádně vyslyšením tohoto přání. A je to také návrat k jednomu průvodci.

Foto: Reuters

V 50. až 70. letech byli stálými uvaděči Bob Hope a Johny Carson, zatímco velké hvězdy maximálně předávaly na pódiu ceny kolegům. Většinu oscarových show za poslední dvě dekády pak uváděli „profesionální komici" Billy Crystal, Chris Rock, Jon Stewart, Steve Martin nebo Whoopi Goldbergová.

I Murphy začínal jako stand up komik. Poté ho proslavily filmy 48 hodin nebo Cesta do Ameriky a hlavně série Policajtů z Beverly Hills. V poslední době se ovšem (vyjma Dreamgirls) objevil v řadě velmi špatných filmů. Některé z nich i produkuje a píše k nim scénáře; ale hlavně v nich bez sebereflexe hraje většinu rolí, za což pravidelně sbírá antioscarové Zlaté maliny.

V papundeklu

Hathawayová a Franco letos pokračovali v trendu, kdy byly angažovány filmové hvězdy. Akademie tímto krokem chtěla udělat výrazný krok vstříc mladšímu publiku. Zároveň se poslední dobou snaží udržovat rychlé tempo předávání.

Podoba show sice pořád zdánlivě zůstává stejná - drahé róby, červený koberec, fanfáry, slzy, děkování Bohu a mamince - ale prakticky podléhá neustálým úpravám a aktualizacím. Ty jsou dány dvěma faktory: honem za sledovaností, která v posledních letech strmě upadá, a aktuálně také finančními omezeními.

Zahajovací monolog Hugha Jackmana, který nově provázel slavnostním večerem. Ukázalo se to jako dobrá volba
Zahajovací monolog Hugha Jackmana, který nově provázel slavnostním večerem. Ukázalo se to jako dobrá volba | Foto: Reuters

Respektive vědomím, že ve světě pořád vládnou ozvuky krize a není vhodné dávat na odiv příliš mnoho luxusu. Proto v uplynulých ročnících zmizela opulentní čísla a byla nahrazena skromnějšími výstupy. V této poloze se v roce 2009 osvědčil australský herec, zpěvák a tanečník Hugh Jackman.  Jeho show v muzikálovém stylu, kdy mimo jiné odzpíval jedno číslo v kulisách z lepenkových krabic, sledoval po letech opět rekordní počet diváků.

Loni zase Steve Martin s Alecem Baldwinem byli na pódiu, které bylo velmi blízko divákům v sále, čímž se vytvořila až jakási intimně rodinná atmosféra. Už řešení scény dávalo najevo, že hvězdy sestupují blíže k lidem. Tomu odpovídala i povaha většiny vtipů, které v průběhu večera zazněly: sebeironické špílce měly dát najevo, že ani bohatí umělci neztrácejí kontakt s realitou.

Angažmá Martina a Baldwina bylo nicméně překvapivé. Lidé z branže tipovali jako moderátora opět někoho mladšího a bližšího novým generacím. Hollywoodem kolovalo třeba jméno Neila Patricka Harrise, populárního svůdníka Barneyho ze seriálu How I Met Your Mother, který už uváděl televizní Emmy.

 

Právě se děje

Další zprávy