Vybojují Japonci Oscara pro Eastwooda?

Reuters, BBC, Hej
7. 12. 2006 15:00
Los Angeles - Kolotoč filmových cen se roztáčí. Jako první naskočil Clint Eastwood, ale to neznamená, že se udrží až do konce.
Foto: Aktuálně.cz

Americká organizace National Board of Review (NBR) vyhlásila za nejlepší film Dopisy z Iwo Jimy, válečný snímek Clinta Eastwooda o bitvě o tento tichomořský ostrov.

Snímek vyprávěný z pohledu Japonců a natočený v japonštině doplňuje předchozí  Eastwoodovo dílo Vlajky našich otců, které o stejné bitvě pojednávalo z pohledu amerických vojáků; to NBR vybrala i do top ten.

"Dopisy z Iwo Jimy jsou mistrovským kouskem Clinta Eastwooda a možná jedním z největších filmů naší doby," hýří nadšením prezidentka sdružení Annie Schulhofová.

Vlajky našich otců
Vlajky našich otců | Foto: IMDb

Do amerických kin přitom Dopisy z Iwo Jimy vstupují až 20. prosince. Čeští diváci je uvidí 29. března,  už na začátku stejného měsíce se u nás budou promítat Vlajky našich otců.

Eastwood bodoval před dvěma lety na oscarovém ceremoniálu s boxerským dramatem Million Dollar Baby, které si odneslo čtyři zlaté sošky.

Zda mu k nim pomůžou ceny NBR, není jisté. Kvůli nejasnostem kolem sdružení mnozí pochybují, že se jejich udílením formují první favorité každoročního závodu o nejlepší film a herce.

Hellen Mirrenová jako Alžběta II. ve snímku Královna
Hellen Mirrenová jako Alžběta II. ve snímku Královna | Foto: Aktuálně.cz

Podle amerických kritiků by k nim  měla patřit Helen Mirrenová. Ta si odnesla cenu pro nejlepší herečku  za snímek Královna - vyprávějící o britské panovnici Alžbětě II a krizi monarchie po úmrtí princezny Diany. Forest Whitaker byl pak oceněn za ztvárnění ugandského diktátora Idi Amina ve snímku Poslední král Skotska.

Hollywoodský klasik Martin Scorsese si odnesl cenu pro nejlepšího režiséra za svou úspěšnou novinku Skrytá identita, která získala i cenu pro celé herecké obsazení filmu.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli je Djimon Hounsou za Krvavý diamant, drama o nelegálních obchodech. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli byla vyhlášena Catherine O´Harová za komedii For Your Consideration.

Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita
Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

V kategorii animovaných filmů vyhrála Auta a cenu pro scénář si odnesl Zach Helm za Stranger Than Fiction. Nejlepším zahraničním filmem byl vyhlášen Almodóvarův Volver, nejlepším dokumentem Nepříjemná pravda.

V první desítce filmů vybraných NBR za filmové události roku jsou krom Dopisů z Iwo Jimy  také Babel, Krvavý diamant, Skrytá identita, Ďábel nosí Pradu, Vlajky našich otců, The History Boys, Malá Miss Sunshine, Notes on a Scandal a Painted Veil.

O cenách National Board of Rewiew rozhodují učitelé, historici, ale i zaměstnanci filmového průmyslu. Nikdy ovšem nebyl zveřejněn seznam členů, proto byla organizace v posledních letech kritizována kvůli nekompetentnosti volitelů; kteří podle Hollywood Reporteru navíc dávají ceny podle toho, z jakého studia snímky pocházejí.

Malá miss Sunshine
Malá miss Sunshine | Foto: Bontonfilm

"Mně i dalším členům je jedno, v jakém studiu ty filmy vznikly," oponuje prezidentka Schulhofová. "Záleží jen na tom, jak dobré jsou."

Magazín Hollywood Reporter  každopádně konstatuje, že během posledních deseti let bylo osm nejlepších filmů podle NBR nominováno i v oscarové kategorii nejlepší film, ale jen jediný, Americká krása z roku 1999, tuto cenu vyhrál.

Udílení Oscarů za letošní rok je připraveno na 25. února, o měsíc dříve, 23. ledna budou vyhlášeny nominace. To už budou známi vítězové Zlatých Globů, udělovaných 15. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy