Vy nám se svým novým filmem taky, Kotíku

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 11. 2008 9:30
Režisér s kravatou potřetí zasahuje
Iva Janžurová ve filmu Vy nám taky, šéfe!
Iva Janžurová ve filmu Vy nám taky, šéfe! | Foto: Bontonfilm

Recenze - Plyšový lev se už neuděluje, ale filmoví novináři a uživatelé ČSFD mají jasno, kdo je letošním nejžhavějším kandidátem.

Pravda, dost si lze slibovat od poslední letošní české premiéry, filmu Sněženky a machři po 25 letech; zatím je ale králem českého propadáku roku 2008 Martin Kotík coby autor snímku Vy nám taky, šéfe.

Po komediích Pánská jízda a Všechno nejlepší se pokouší do třetice překonat nepřízeň kritiků a diváků i vlastní nedostatek talentu.

Pod svými výtvory je podepsán nejen jako režisér, ale též jako producent. V kravatě prý i režíruje a tržní zájmy řídí i jeho "umělecký přístup".

Tentokrát v tomto ohledu dosáhl maxima, když svůj film zasadil do světa reklamní agentury. Pro přehršel výrobků sice našel logičtější začlenění do děje, než je v českém filmu tolik oblíbený product placement. Ale že by to ve výsledku působilo přirozeněji, to se říct nedá.

Jeho reklamní agentura Mráz media vytváří kampaně na skutečné produkty - a ty jsou pak součástí filmu, který vypráví o partě loserů najaté zlotřilým šéfem Viktorem Mrázem, aby jeho podnik položili k zemi.

Partička sestává z Mrázova synovce, dvojice vtipálků, stárnoucí účetní Karličky a mladé traffic manažerky.

Tenhle dreamteam svádí boj s konkurenční agenturou Andy ovládanou Mahulenou Bočanovou, ale i s vlastními duševními limity - dokud nepřijde na to, jak se ze své loserovské existence vymanit.

Vy nám taky, šéfe!
Vy nám taky, šéfe! | Foto: Bontonfilm

Což může oslavit společným tanečkem v domovském open spacu a závěrečnou souloží jako vystřiženou z laciného německého porna.

Vy nám taky šéfe shrnuje přehledně všechny typické znaky Kotíkových filmů.

Lacině televizní charakter, který se tluče s nedostatkem humoru, neschopnost vybudovat příběh, který by měl vývoj a jasný směr a nebyl jen sledem monotónních scén bez jasného záměru, neschopnost režírovat herce i schopnost pohřbít cokoliv, co se jim přece jen povede.

K tomu zmíněná náklonnost k product placementu, která velí ve sponzorském autě poslouchat sponzorské rádio, a přitom být oblečen do sponzorského oděvu.

Vy nám taky, šéfe!
Vy nám taky, šéfe! | Foto: Bontonfilm

Na tiskové konferenci Kotík přiznal na český film ohromující rozpočet 35 milionů korun - není ale jasné, kam všechny ty peníze zmizely, když výsledkem je jen blábol, který selhává řemeslně i obsahově po všech stránkách a připomíná spíš hodně špatný sitcom. Až se na to člověku ani nechce vymýšlet vtipy.

Výsostným znakem Kotíkových filmů je i to, že je překvapivě schopen najmout tak dobré české herce - tentokrát se mu podařilo ulovit Jiřího Langmajera, Annu Polívkovou nebo Ivu Janžurovou v roli Karličky.

Sestavu zpravidla doplňují druhořadé hvězdy večírků a seriálů - přičemž na plátně působí Mahulena Bočanová ještě trapněji než ve svém pořadu o "selebritách", Václav Vydra ještě prkenněji než v Kameňáku a jakási Dominika Kadlčková ještě ujetěji než na večírcích s čivavou v podpaží. Nemluvě o zvláště nemožném Davidu Krausovi.

Vy nám taky, šéfe!
Vy nám taky, šéfe! | Foto: Bontonfilm

"Nauč se pravidla českýho kompromisu," zpívá Xindl X v jedné z písní začleněných do filmu. Kotík je zná očividně nejlépe ze všech.

Film pro něj není ničím jiným než tržním produktem; výrobkem, který je třeba obalit zvláště křiklavou vatou, aby si ho diváci všimli, vycpat zásobou celebrit a nádavkem přidat zástupy sponzorů.

Výsledek je tristní; a bohužel nepůsobí ani nezáměrně směšně, spíš je u něj divákovi stydno - za posunutou míru Kotíkova nevkusu, za všechny ty herce, kteří se před kamerou kompromitují, i za všechny ty firmy, které na něj daly peníze.

Můžeme se jen ptát, zda se jim taková podpora českého filmu  - figuruje mezi nimi i Nova, která budila dojem, že si v poslední době projekty vybírá pečlivěji -  vyplatí. S ohledem na to, jaká byla návštěvnost předchozích Kotíkových snímků, s ohledem na kvalitu snímku i na vlastní pověst.

Zároveň se nelze vyhnout myšlence, jestli na odpovědných  místech daných firem nesedí osoby podobně zoufalé jako hrdinové filmu. Jedině v tom případě jejich spojení s Kotíkovým projektem dává smysl.

Vy nám taky, šéfe, ČR 2008. Scénář Petr Nepovím, režie Martin Kotík, hrají Václav Vydra, Iva Janžurová, Jan Zadražil, Sandra Nováková, Ladislav Hampl, Mahulena Bočanová, Anna Polívková, Pavel Šimčík a další. Distribuce Bontonfilm. Premiéra 20. listopadu 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy