Všichni dobří rodáci zazáří ve Varech digitálně

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 6. 2013 11:07
Digitalizovaná verze Jasného filmu bude mít premiéru na festivalu ve Varech
Foto: Projekt 100

Praha - Film Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci z roku 1968 je po Vláčilově Marketě Lazarové a Formanově komedii Hoří, má panenko třetím dílem ze seznamu 200 českých filmů vybraných k digitálnímu restaurování. Slavnostní premiéru bude mít vyčištěná verze na letošním karlovarském festivalu.

Podle informací Národního filmového archivu (NFA) financovala digitalizaci Vláčilovy Markety Lazarové skupina ČEZ a ministerstvo kultury. Její předloňské uvedení ve Varech vyvolalo zájem dalších investorů. Výsledkem byl vznik Nadace České bijáky, která finančně zaštítila i digitální zpracování Hoří, má panenko.

"Nadace úzce spolupracuje s karlovarským festivalem a Národním filmovým archivem (NFA). Společným cílem je zrestaurovat nejvýznamnější díla české kinematografie," řekl zástupce nadace Ctibor Pouba.

Ve "zlatém fondu" jsou dvě stovky titulů. Cílem je uchovat je pro další generace. Na jaře uzavřela smlouvu s NFA na zrestaurování tuctu titulů. Jsou mezi nimi Obchod na korze, Ostře sledované vlaky, Ucho, Spalovač mrtvol, Kristián, Kočár do Vídně a Sedmikrásky. Každý z nich by měl mít ve Varech premiéru.

Restaurování Jasného filmu proběhlo pod vedením NFA ve spolupráci s pražskými společnostmi Universal Production Partners a Soundsquare. Obraz byl v digitálním prostředí zbaven mechanického poškození a jiných nečistot. Ze zvukové stopy zmizely šumy, praskoty i brumy.

"Měli jsme k dispozici kopie, které se od filmu zachovaly. Převedli jsme je políčko po políčku do počítače, pak je ručně čistili naši operátoři. Celkem prošlo našima rukama kolem milionu políček," řekl Ivo Marák ze společnosti UPP. Celý proces přišel na 1,2 milionu korun. Další finance si vyžádá zhotovení klasických kopií vzhledem k tomu, že ceny tohoto materiálu v poslední době vzrostly.

"Jsem šťasten, že se snímek podařilo obnovit. Jsou tu odborníci a chci tu stříhat svůj další projekt Nebe na zemi, který natočím napřesrok," řekl režisér Vojtěch Jasný.

Po slavnostní projekci 29. června na festivalu v Karlových Varech bude představena 1. srpna na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a jako součást přehlídky Projekt 100 se dostane do distribuce.

Film s cenou z Cannes skončil v trezoru

Jasného kronika moravské vesnice let 1945-1958 Všichni dobří rodáci vznikla ze skutečných životních osudů režisérových sousedů z rodného městečka Kelč na Vsetínsku, když je originálně přetvořil v lyrickou výpověď mimořádné myšlenkové hodnoty a emocionální síly. V kinech ji v nelehké době počínající normalizace zhlédlo od července do září 1969 1,2 milionu diváků. Film, v jehož hlavní roli exceloval Radoslav Brzobohatý, pak skončil v trezoru.

Radoslav Brzobohatý při natáčení filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci
Radoslav Brzobohatý při natáčení filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci | Foto: ČTK

Vojtěch Jasný snímek natáčel v Bystré na Českomoravské vysočině a obsadil do něj i tamní obyvatele, kteří byli zvyklí hrát ochotnické divadlo a zpívat ve školním a kostelním sboru. Premiéru měl na MFF v Cannes, kde získal cenu za režii.

Režisér, který byl v 60. letech mentorem řady předních mladých tvůrců čs. nové vlny, odešel v roce 1970 do emigrace. Jedním z důvodů byla klatba uvalená na Všechny dobré rodáky. Do vlasti se vrátil s celovečerním dokumentem Proč Havel? V roce 1999 natočil hraný film navazující na slavné "rodáky" Návrat ztraceného ráje.

Před týdnem převzal tento 87letý filmový a divadelní režisér, scenárista a kameraman čestný titul doktora dramatických umění, který mu udělila Janáčkova akademie múzických umění. Začátkem června se v pražském studiu UPP ve Vršovicích zúčastní setkání, na kterém se bude hovořit právě o renovaci tohoto díla. Do Projektu 100 ho zařadila Asociace českých filmových klubů, která ho uvede na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a od 1. srpna nasadí do kin.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy