Vražda režiséra Pasoliniho: Po 40 letech nové vyšetřování

ČTK ČTK
3. 12. 2014 12:24
Slavný filmový režisér byl zavražděn v roce 1975 v pobřežním městě Ostia nedaleko Říma. Zohavené tělo se našlo na tamním fotbalovém hřišti.
Režisér Pier Paolo Pasolini v Benátkách v roce 1962.
Režisér Pier Paolo Pasolini v Benátkách v roce 1962. | Foto: Profimedia

Řím - Téměř čtyřicet let po vraždě kontroverzního režiséra a spisovatele Piera Paola Pasoliniho italské úřady znovu otevírají jeho případ. Testy totiž odhalily na jeho oblečení stopy DNA nejméně tří osob. Za vraždu byl pouze odsouzen tehdy sedmnáctiletý prostitut Pino Pelosi, který trvá na své nevině a tvrdí, že na vraždě režiséra se podílelo nejméně šest lidí. Pasolini byl zavražděn 2. listopadu 1975 v pobřežním městě Ostia nedaleko Říma. Zohavené tělo se našlo na tamním fotbalovém hřišti.

Nové vyšetřování vraždy má být založeno na testech DNA, o které zažádal Pasoliniho bratranec Guido Mazzon, a také na výpovědích Pelosiho, který byl odsouzen k devítiletému pobytu za mřížemi. Okolnosti brutální vraždy ale vždy obestíralo tajemství.

Podívejte se na ukázku z filmu Abela Ferrary Pasolini. Hlavní roli v životopisném snímku hraje Wille Dafoe.
Podívejte se na ukázku z filmu Abela Ferrary Pasolini. Hlavní roli v životopisném snímku hraje Wille Dafoe.

Pelosi v roce 1975 vypověděl, že Pasolini ho obtěžoval na římském nádraží Termini, a přiznal, že jej pak v Ostii i zabil, když se bránil údajnému pokusu třiapadesátiletého režiséra o znásilnění.

Vyšetřovatelé už od začátku pochybovali, že oběť mohl zmasakrovat jediný člověk. Na místě činu byly nalezeny kusy oděvu a stopy, které nepatřily ani Pasolinimu, ani Pelosimu.

Pelosi nyní tvrdí, že pachatelé Pasoliniho přejeli třemi automobily a jedním motocyklem a že jejich totožnost neznal.

Dosud nelze vyvrátit ani politicky motivovanou vraždu. Režisérovi vyhrožovaly smrtí krajně pravicové organizace kvůli jeho poslednímu filmu Saló aneb 120 dnů sodomy. Režisér totiž ve filmu kritizoval i fašistickou diktaturu Benita Mussoliniho. Vyšetřování Pasoliniho vraždy bylo obnoveno několikrát, ale pokaždé bezvýsledně.

 

Právě se děje

Další zprávy