Vraž do toho pšouk a máš děsnej film

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 4. 2006 9:00
Recenze - Konec civilizace na dohled, do českých kin přichází ukrutná zábava. Chtělo by se napsat, že pro tupé Američany, nebýt těch osmnácti kopií.

Tolik jich má jeden z aspirantů na titul nejhoršího filmu roku, parodie na romantické komedie Děsnej doják. Bohužel nevydojí slzy smíchu, ale nanejvýš zoufalství nad tím, co se vyrábí za filmy a že na ně lidé asi fakt chodí.

Hlavním terčem parazitismu je celkem milá romantická komedie Moje tlustá řecká svatba, ale najde se spousta místa i pro odkazy na filmy Fotr je lotr, Svatba mého nejlepšího přítele, Deník Bridget Jonesové, Pretty Woman, Samotář v Seattlu, Po čem ženy touží, Nesvatbovi, Hitch - a dokonce i Pán prstenů, King Kong a Kill Bill.

Příběh je - jak jinak - prostinký. Tlustá Julia Jonesová, jejíž taneček pod titulky je opravdu dost hustý, touží po ženichovi. Podrobí se proto proměně v místním (nikoli salonu krásy) autoservisu a v následující obdobě pořadu Balírna uloví vysněného krasavce Granta Funkyerdodera (podobnost se jmény postav z Fotr je lotr a Deník Bridget Jonesové čistě nenáhodná).

Děsnej doják: Proměna v místním autoservisu
Děsnej doják: Proměna v místním autoservisu | Foto: Bontonfilm

Následuje seznamovací večeře v restauraci (pardon, Restauraci), nechutný výstup s vepřovými žebírky plus  romantická scéna společného zmlácení bezdomovce, a pak už společně vzhůru ke sladkým zítřkům.

Ale ne, ještě je třeba absolvovat seznámení s rodinou, vykradené z komedie Fotr je lotr; ano, i tady dojde na urnu, jen s drobnou, očekávatelně trapnou obměnou. A také trochu těch nedorozumění včetně nutnosti odstranit zlotřilou nejlepší přítelkyni ženicha - sexuální bohyni opatlávající auto hamburgery.

Děsnej doják: Julia po své proměně v souboji se sexy sokyní
Děsnej doják: Julia po své proměně v souboji se sexy sokyní | Foto: Bontonfilm

Poté už je skutečně kýžená svatba a naštěstí konec filmu, který je plný podkožního tuku a hodně, ale opravdu hodně idiotského humoru. Dočkáme se v něm i černošského liliputa, prdícího kocoura, hobitů v klenotnictví, zoofilní důchodkyně a pavučinami zavátého ženského rozkroku.

Nemluvě o výživných scénách, v nichž hrdinům sekundují nechutná mateřská znaménka obrostlá chlupy, kuřecí křidélka vytahovaná z úst dentální nití a samozřejmě vymačkávání obrovitých uhrů. Dočkáme se i Jennifer Lopezové a Britney Spearsové, které jsou ovšem k smíchu spíše ve své "původní verzi".

Děsnej doják: Pretty Woman trochu jinak
Děsnej doják: Pretty Woman trochu jinak | Foto: Bontonfilm

Jako ostatně skoro všechny ingredience. Děsnej doják - jehož autoři se pro lepší představu podíleli na filmu Scary Movie: Děsnej biják - si zcela nesmyslně, neinvenčně, předvídatelně, děsně utahuje z celkem normálních a milých filmů (nebo filmů, které se minimálně v porovnání s tímto opusem jeví vcelku normální a milé). Snad ho lze doporučit milovníkům bizzare filmů, nebo ještě lépe idiotům a masochistům.

Děsnej doják (Date Movie), USA 2006. Scénář a režie Jason Friedberg, Aaron Seltzer, kamera Shawn Maurer, hudba David Kitay, hrají Alyson Hanningan, Alan Cambell, Tony Cox, Sophie Monková, 83 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy