Režisér Gravitace a Vězně z Azkabanu se k Potterovi nevrátí

Kultura Kultura
Aktualizováno 27. 5. 2014 14:03
Oscarový režisér Alfonso Cuarón uvažoval o návratu do univerza Harryho Pottera. Spekulace, že natočí spin-off Fantastická zvířata a kde je najít podle stejnojmenné knižní předlohy, ovšem utnul.
Alfonso Cuarón na zahájení festivalu v Cannes.
Alfonso Cuarón na zahájení festivalu v Cannes. | Foto: FDC

Praha – Studio Warner Bros. chystá pokračování Harryho Pottera, respektive filmovou trilogii rozšiřující známé univerzum z Bradavic. Předlohou se stane tenká knížka Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them), která je fiktivní učebnicí, z níž čaroděj Harry nabývá znalosti o mnohých zvířatech s magickými schopnostmi.

Autorkou knihy stejně jako fantasy ságy o Harrym Potterovi je J. K. Rowlingová, která k chystaným filmům píše scénář. První díl se má odehrávat sedmdesát let před narozením Harryho Pottera a osmdesát před Kamenem mudrců, jeho prvním dobrodružstvím.

Trailer k třetímu dílu: Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Trailer k třetímu dílu: Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Americká novinářka Nikki Finke, zakladatelka webu Deadline.com, zveřejnila tweet, v němž tvrdí, že studio o režisérském postu jedná s oscarovým režisérem Alfonsem Cuarónem. Ten zfilmoval třetí díl potterovské ságy s podtitulem Vězeň z Azkabanu (2004), který patří mezi diváky i kritiky k nejoceňovanějším dílům. Cuarón filmu dodal temný tón a výrazný vizuální styl oproti předchozím dvěma počinům Chrise Columbuse (Harry Potter a Kámec mudrců, Harry Potter a Tajemná komnata).

Cuáron však italským novinářům týden po rojících se spekulacích řekl, že žádný film režírovat nebude. "V nejbližších měsících budu vozit děti do školy a vymýšlet, co budem dělat v létě. Konečně zase žiju a nemám vůbec žádné filmové plány," řekl režisér.

"Byla to pro mě úžasná zkušenost. Mám svět Harry Pottera moc rád a velmi obdivuji J. K. Rowlingovou. Dnes jsou však projekty založeny na vizuálních efektech, a to mě neláká. Strávil jsem nad nimi pět let a chci si od toho odpočinout," čímž tvůrce naráží na náročný sedmioscarový projekt Gravitace.

Bližší informace o obsazení či příběhu zatím nejsou známy, víme však, že do amerických kin první díl dorazí 18. listopadu 2016.

Foto: Aktuálně.cz

Série osmi filmů o Harrym Potterovi se stala komerčně nejúspěšnější ve filmové historii, když vydělala 7,7 miliardy dolarů. Knih se ve světě prodalo více než 450 milionů kopií, což z J. K. Rowlingové udělalo jednu z nejbohatších současných spisovatelek.

V roce 2012 vydala  román pro dospělé nazvaný Prázdné místo (The Casual Vacancy) a dokonce detektivní román Volání kukačky pod pseudonymem Robert Galbraith, jehož druhý díl vyjde letos v létě.

 

Právě se děje

Další zprávy