Vorlovi grafiťáci právě vyrážejí na zteč regionů

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 9. 2007 11:00
Gympl nabízí cestu do novodobých hlubin študákovy duše
Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr.
Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr. | Foto: Falcon

Praha - Začal školní rok a do kin vstupuje následovník úspěšných prvorepublikových komedií Cesta do hlubin študákovy duše či Škola základ života. I hrdinové Gymplu jsou obyčejní žáci, kteří svým profesorům umějí pěkně zavařit - jen k tomu dnes poslouchají Supercroo, hulí trávu a malují po zdech graffiti.

Přestože má diváky hlavně pobavit, Gympl hodlá dostát i vyšším ambicím. Ukázat jiné puberťáky, než jsou vymazlení hrdinové teenagerských komedií, a přinést obraz současné mladé generace.

"Úplně první myšlenkou, která mi vnukla nápad natočit film o škole, je to, že se mi neustále vrací, jak se potím v lavici a nejsem schopen odevzdat písemku z matematiky," říká režisér Tomáš Vorel. "Ten sen mám už asi třicet let a z toho soudím, jak mě traumatizovalo školství a traumatizuje asi všechny dodnes."

Hrdiny jeho filmu jsou Petr a Michal v podání Jiřího Mádla a Tomáše Vorla jr. - který si zahrál už v otcových filmech Skřítek či Cesta z města. I profesorský sbor je silně obsazen: Tomáši Matonohovi, Milanu Šteindlerovi, Martinu Zbrožkovi a Jiřímu Schmitzerovi vládne pevnou rukou ředitelka Eva Holubová.

Předpremiéry Gymplu

  • středa 19. 9. - České Budějovice 19.00
  • ctvrtek 20. 9. - Plzeň 19.00
  • pondeli 24. 9. - Pardubice 18.00 (bez diskuze)
  • pondělí 24.9. - Hradec Kralove 20.00
  • čtvrtek 27.9. - Olomouc 17.00
  • čtvrtek 27.9. - Ostrava 20.00

Menší role si mimo jiné zahráli tři režiséři. Václav Marhoul, který se v tuniské poušti právě potýká s Tobrukem, si s producentem Ondřejem Trojanem zahrál policisty; sám Vorel si střihl roli neurotického školníka. V roli přísného inspektora se mihne bývalý eurokomisař Pavel Telička.

Hudbu k filmu složil hiphopový mág Wich, na scénáři se podíleli i lidé z české graffiti scény - to napomáhá jeho autenticitě. "Možná to bude znít naivně, ale původně jsem měl graffiti za záhadnou malbu, netušil jsem, že je to podpis člověka, krycí jméno, které volá:  Jsem tady, takhle se jmenuju a žiju v tomhle městě," přiznává režisér.

Gympl: Eva Holubová a Pavel Telička
Gympl: Eva Holubová a Pavel Telička | Foto: Far East Film

Ohlasy Gympl vzbudil už před premiérou na první novinářské projekci i na předpremiéře na karlovarském Fresh Film Festu. Oficiální distribuční premíéru má příští týden, nedočkaví diváci ho už ode dneška mohou vidět na mimopražských předpremiérách v síti kin Cinestar.

Většinu z nich doprovodí i delegace k filmu: režisér Tomáš Vorel s Tomášem Vorlem jr. a leckdy i Jiřím Mádlem. "Do regionů obcas zavítá i Martin Zbrožek, Tomáš Hanák nebo Tomáš Matonoha," dodává tisková mluvčí filmu Martina Reková s tím, že po projekcích bude následovat debata s diváky.

 

Právě se děje

Další zprávy