Vorlovi došla trpělivost s piráty, Gympl proto nabízí zdarma

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 5. 2015 13:51
Režisér Vorel zároveň začal natáčet nový film s Jakubem Kohákem a Evou Holubovou v hlavních rolích.
Film Gympl režiséra Tomáše Vorla | Video: YouTube

PrahaTomáš Vorel umístil svůj divácky úspěšný snímek Gympl zdarma, legálně a v nejvyšší kvalitě HD na internet - veřejný kanál YouTube. Podle mluvčí distribuční společnosti Martiny Rekové to je odpověď na ilegální umísťování Gymplu na úložiště a kanály, které nabízejí ukradený film v nepřijatelné technické kvalitě.

"Kultovní Gympl vidělo v kinech přes půl milionu lidí, k tomu byl vyhlášen dokonce nejvíce legálně stahovaným českým filmem roku 2007. Přestože od premiéry uběhlo osm let, tak příběh o studentech, učitelích, rodičích a graffiti v hlavních rolích s Tomášem Vorlem jr. a Jiřím Mádlem zhlédly na internetu desetitisíce nových diváků a přibývají další," řekla Reková.

Gympl
Gympl | Foto: Bonton

"Gympl jsem zvolil proto, že je to legálně i nelegálně nejvíce stahovaný český film na internetu. Nejde jen o pirátská úložiště, letos vznikly desítky portálů, které se tváří legálně, ale přitom nabízejí české filmy ukradené, bez licence a v mizerné kvalitě," komentoval to Vorel.

Kanál YouTube si prý vybral proto, že v něm spatřuje jediný nadnárodní portál, který ctí autorský zákon a umožňuje tvůrcům a producentům, aby jejich ukradené filmy byly okamžitě identifikovány a smazány.

Vorel rovněž chystá svůj 11. celovečerní film s pracovním názvem Instalatér z Tuchlovic. Křehkou komedii o muži, jenž všem všechno opraví, ale svůj život spravit nedokáže, začne natáčet ještě letos. Hlavní mužskou roli svěřil Jakubu Kohákovi, jeho protihráčkou bude Eva Holubová. Pro Koháka to bude vůbec první hlavní role v celovečerním filmu. Premiéra je plánovaná na rok 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy