Vlastníci karlovarského festivalu koupili většinový podíl ve firmě Aerofilms

ČTK ČTK
16. 12. 2021 15:46
Skupina KVIFF herce Jiřího Bartošky a firma Rockaway Capital, která vlastní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, koupila majoritní podíl v distribuční společnosti Aerofilms. Chce tím výrazně rozšířit nabídku své on-line platformy KVIFF.TV, jak uvedla ve čtvrtek. Cenu transakce strany neupřesnily.
Herec Jiří Bartoška vede karlovarský festival od poloviny 90. let minulého století.
Herec Jiří Bartoška vede karlovarský festival od poloviny 90. let minulého století. | Foto: Lukáš Bíba

Aerofilms jsou českým distributorem artových nebo nezávislých filmů. Od vzniku v roce 2006 uvedli do zdejších kin již 170 titulů. Zároveň provozují videotéku Aerovod, jejíž obsah nyní využije i webová platforma KVIFF.TV spuštěná na začátku léta. Činnost Aerofilms je nadto propojená s dramaturgií pražských kin Světozor, Aero a Bio Oko, královéhradeckého Bia Central a brněnského kina Scala.

V rámci KVIFF Group se teď Aerofilms spojí s distribuční společností karlovarského festivalu KVIFF Distribution. Cílem je "prohlubovat synergie" mezi festivalem, on-line a kinodistribucí.

Pomocí inovativních projektů, uvádění snímků do kin a různých akcí chce skupina naplno využít potenciál filmového festivalu, města Karlovy Vary a kraje. V budoucnu chtějí pořadatelé festivalu ve spolupráci s Aerofilms posunout distribuci do celého regionu střední a východní Evropy.

KVIFF Group, jejímiž akcionáři jsou Jiří Bartoška, investiční skupina Rockaway Capital a manažeři karlovarského festivalu, kromě této akce zahrnuje on-line video platformu KVIFF.TV, distribuční společnost KVIFF Distribution a firmu KVIFF Events, která od letoška pořádá hudebně-kinematografický festival Variace, přehlídku Tady Vary nebo Pragueshorts Film Festival.

"Mám radost, že dochází k zásadnímu prohlubování spolupráce s karlovarským festivalem, kterou jsme si už v minulých letech na mnoha úrovních úspěšně vyzkoušeli," říká šéf Aerofilms Ivo Andrle.

"Spojením festivalových, kinových či on-line aktivit pod jednu střechu vznikne unikátní příležitost nabídnout mnohem větší škálu nezávislého filmového obsahu. Jsem přesvědčený, že z propojení budou benefitovat filmoví diváci i tvůrci nejen v Česku," dodává Andrle. Ten ve funkci dál zůstává, zároveň se ale nově postaví do čela platformy KVIFF.TV.

Nynější investice KVIFF Group do Aerofilms rozvíjí strategii, která se zrodila začátkem roku s příchodem Rockaway Capital coby novým strategickým investorem festivalu. Cílem je využít potenciál přehlídky i týmu v čele s Bartoškou a výkonným ředitelem festivalu Kryštofem Muchou plus výrazně rozšířit mimofestivalové aktivity.

Hlavní ale nadále zůstává samotný festival, jehož 56. ročník je naplánovaný na 1. až 9. července 2022. Patří k nejdůležitějším kulturním i společenským událostem roku. Koná se většinou na začátku července, letos se termín 55. ročníku kvůli epidemii koronaviru posunul na konec srpna. Obdobné postavení jako Karlovy Vary mají festivaly v Cannes, Locarnu, Benátkách či Berlíně.

Pod vedením týmu v čele s Bartoškou, který se funkce ujal v polovině 90. let minulého století, začala přehlídka spojovat kinematografii ze západu a východu.

 

Právě se děje

Další zprávy