Kaiser a bratři Hádkové si hrají na URNA. Režisér Michálek dotočil černou komedii

Film vznikl v Plzeňském kraji.
Foto: Falcon
ČTK ČTK
28. 9. 2018 16:01
V únoru začnou kina promítat nový film Vladimíra Michálka o "partě chlapů", kteří z nudných životů unikají hrou na Útvar rychlého nasazení. Zasahují u domnělých zločinců a evakuují kulturní domy.

Režisér Vladimír Michálek dotočil černou komedii nazvanou Úhoři mají nabito. Tuzemská kina ji začnou promítat 21. února příštího roku.

Snímek vypráví o "partě chlapů", kteří ze svých nudných životů unikají hrou na URNA, tedy Útvar rychlého nasazení. Zasahují u domnělých zločinců, evakuují kulturní domy a do svých akcí zatahují nicnetušící okolí.

"Žene je touha po adrenalinu a falešná představa, že jsou jako Robin Hood a jeho družina. Bohatým brát a chudým dávat. Všechno jde hladce až do okamžiku, kdy se octnou v nesprávnou chvíli na nesprávném místě," avizují tvůrci.

Režisér Michálek už v létě uvedl, že dlouho hledal téma, jemuž by se chtěl věnovat. "Když jsem se poprvé potkal s Petrem Pýchou, autorem scénáře, věděl jsem, že tohle bude spolupráce bez kompromisů. Ihned po přečtení scénáře jsem věděl, že držím v ruce něco zábavného, zajímavého a hlubokého zároveň," líčí Michálek, který na Pýchově scénáři oceňuje "strhující příběh, velkou dávku humoru a neuvěřitelné dialogy".

Pýcha v minulosti působil jako učitel češtiny na gymnáziu v Semilech, coby scenárista už je podepsán pod letošním filmem Olma Omerzua Všechno bude.

Snímek Úhoři mají nabito vznikl v Plzeňském kraji, 21 natáčecích dní štáb strávil v Sušici, Kašperských horách nebo Železné Rudě.

"Počasí nám přálo. Díky Šumavě nám příroda nabídla bezpočet atmosfér. Slunce, déšť, mlhou pokryté louky a údolí, prostě pestrost všeho druhu," říká režisér Michálek. "Byli jsme na to připravení a zužitkovali vše, na co jsme stačili. Jsem přesvědčený, že se s námi diváci budou smát," dodává.

Vedle zkušených herců, jakými jsou Oldřich Kaiser, Matěj Hádek, Kryštof Hádek, Jiří Vyorálek, Patrik Holubář nebo Jiří Lábus, ve filmu účinkují i místní obyvatelé.

"Kvůli Úhořům jsem razantně změnil vizáž a měsíční pobyt na Šumavě s touhle partou mi pak změnil celý život. Doufám, že to na plátně bude vidět a diváci se budou bavit, tak jako jsem se bavil po celou dobu já," dodává Jiří Vyorálek. Ve snímku ztvárnil majitele tělocvičny Arnyho, který "není úplně chytrý, ale je srdečný", jak sám popsal.

Anna Kameníková dostala roli obsluhy čerpací stanice, její postava pochází z Domažlic, což reflektuje její přízvuk. A Matěj Hádek s Kryštofem Hádkem, kteří před kamerou společně stanuli naposledy ve snímku Jana Prušinovského Kobry a užovky, tentokrát nehrají sourozence, upřesnila Česká televize.

Vznik Michálkova projektu podpořil Plzeňský kraj, producentům přispěl částkou 400 tisíc korun. Filmy zde natáčené podle radního pro kulturu Vladislava Vilímce za ODS přispívají k popularizaci Plzeňského kraje, poskytují dočasné pracovní příležitosti a jsou přínosem pro cestovní ruch.

Letos v kraji vznikla i filmová kancelář, jejímž úkolem je lákat filmaře. O tom, že mají lidé zájem navštěvovat místa spojená s natáčením, se už několik let přesvědčují například obyvatelé šumavských měst a obcí, kde se natáčí seriál detektivních příběhů Policie Modrava.

Scenárista a režisér Vladimír Michálek debutoval v roce 1994 filmem Amerika, volně natočeným na motivy stejnojmenného románu Franze Kafky. Upozornil na sebe o dva roky později snímkem Zapomenuté světlo o těžkém životě faráře ztvárněného Bolkem Polívkou, který se snaží v době komunismu zachránit venkovský kostel.

Za film Je třeba zabít Sekala z roku 1998 Michálek obdržel deset Českých lvů. K jeho dalším známějším režijním dílům patří Babí léto vyprávějící o starších lidech, kteří si stále chtějí ještě užívat radosti života, a film O rodičích a dětech probírající mezigenerační vztahy.

Zatím posledním Michálkovým uvedeným snímkem je komedie Prázdniny v Provence z roku 2016, neuspěla však u kritiky ani diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy