Vladimír Michálek převede na plátno Emila Hakla

Jitka Gráfová
20. 4. 2007 12:00
Režisér se po šesti letech vrací k filmování.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Právě dnes padne první klapka k novému snímku Vladimíra Michálka O rodičích a dětech. Pro držitele Českého lva za režii filmu Je třeba zabít Sekala a tvůrce filmů Amerika, Zapomenuté světlo nebo Anděl Exit je to návrat k celovečernímu filmu po šesti letech, kdy natočil čtyřmi Lvy oceněnou komorní komedii Babí léto s Vlastimilem Brodským.

U tématu stárnutí a pomíjivosti ale zůstane, i když méně smířlivě. Tentokrát sáhl k literární předloze Emila Hakla O rodičích a dětech, za kterou si autor v roce 2002 odnesl prestižní cenu Magnesia Litera.

"Haklova poetika je mi velmi blízká z několika důvodů. Jsme ze stejné generace, ze stejného města, s podobnými zkušenostmi a obdobnými příběhy," řekl Aktuálně.cz režisér.

První klapka padne v pátek v Praze. "První den točíme v bytě otce, kam přichází na návštěvu jeho syn," dodává.  Právě kolem těchto dvou postav se celý film točí

Na první pohled je to banální situace: syn jde na procházku se svým otcem. Synovi je přes čtyřicet, je grafik na volné noze. Žije s Martou, které je šestadvacet a dokončila studia na filosofii. Otci je přes sedmdesát.

Zdánlivě jediné, co tyto dva muže spojuje, je to, že se jdou jednou za měsíc spolu projít po Praze. Nicméně jsou svázáni poutem čtyřiceti let společného života. Vytahují na světlo staré resty a tajemství.. Na scéně se objeví i vnuk, o kterém syn dvacet let nevěděl.

Do role otce obsadil režisér jednoho z herců "staré gardy" Josefa Somra, který tak po letech získává opět větší filmovou příležitost. Jeho syna ztvární herec Dejvického divadla David Novotný, známý i z filmů Non plus ultras nebo Pravidla lži. V dalších rolích diváci uvidí Luboše Kostelného a Marianu Kroftovou, Zuzanu Stivínovou nebo Jiřího Lábuse.

Foto: Aktuálně.cz
  

Režisér předloze věří: "Ještě nikdy nebyl tak zajímavě popsán vztah otce a syna. Dva dospělí muži, kteří se respektují, nenávidí a milují zároveň. Nejde o nic vyhroceného, ale přece tak důvěrně známého pro všechny, kteří se dožili toho, aby si ve středním věku mohli popovídat se svým otcem."

Michálek si ke spolupráci pozval osvědčené kolegy - za kamerou stojí Martin Štrba, který kromě Michálkových filmů Anděl Exit nebo Babí léto spolupracoval s Věrou Chytilovou na jejím filmu Hezké chvilky bez záruky.

Film s rozpočtem 23 milionů korun se připravoval jeden a půl roku; práce na scénáři, který psal  Michálek společně s Haklem a Jiřím Křižanem, zabraly ještě o rok víc. "Bylo nutné některé postavy posílit, dát jim příběh a některé úplně opustit, což je při adaptacích nutné. Práce na scénáři byla těžká, ale zábavná," uzavírá režisér.

Natáčení bude probíhat v pražských exteriérech a interiérech a také ve slovenském Martině až do počátku června. Producentem filmu je Open Field Pictures, distribuční společnost Bioscop plánuje uvést snímek do kin v polovině února příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy