Vítězové televizních cen Emmy: Boj o moc, Watchmen a Zendaya ze seriálu Euforie

Reuters ČTK Kultura Reuters, AP, ČTK, Kultura
21. 9. 2020 6:59
Neobvyklá komedie Schitt’s Creek, rodinná sága z mediálního prostředí Boj o moc a dystopické drama Strážci - Watchmen ovládly letošní televizní ceny Emmy. Ty byly v noci z neděle na pondělí kvůli pandemii koronaviru uděleny jen on-line. Většina celebrit se do živého vysílání přihlásila ze svých gaučů nebo křesel a většina na sobě měla noční košile, pyžama nebo mikiny.

"Dobrý večer a vítejte na cenách pandEmmy," zahájil moderátor a komik Jimmy Kimmel show, která mnoha způsoby žertovala o současných opatřeních proti šíření koronaviru.

Cenu pro nejlepší dramatický seriál si odnáší Boj o moc od HBO, líčící spory mezi členy dysfunkční rodiny o tom, kdo převezme otěže mediálního konglomerátu. Jeremy Strong za roli utlačovaného syna obdržel Emmy za herectví, kromě toho Boj o moc bodoval v kategoriích pro scénář a režii.

Autor seriálu Jesse Armstrong místo děkovné řeči řekl, komu neděkuje - byl mezi nimi i současný americký prezident Donald Trump za to, jak se postavil k pandemii.

Největším překvapením večera se stala někdejší dětská hvězda z Disneyho pořadů, dnes čtyřiadvacetiletá Zendaya, když získala sošku pro nejlepší herečku v dramatickém seriálu. Uspěla jako hrdinka závislá na drogách ze seriálu o amerických středoškolácích Euforie, rovněž vysílaném na HBO.

Zendaya v ostře sledované kategorii překonala kolegyně Lauru Linneyovou i Jennifer Anistonovou, nominovanou za The Morning Show.

"Vím, že tohle je divná doba na to něco slavit. Ale chtěla bych vzkázat všem mladým, že tam venku je pro vás naděje. I když z televize to tak ne vždycky vypadá," poděkovala Zendaya.

Další nečekaný úspěch zažil nenápadný malý sitcom sítě Pop TV Network nazvaný Schitt's Creek. Vypráví o zámožné rodině, která je donucena žít ve zbědovaném motelu. V průběhu večera si odnesl sedm Emmy včetně sošky pro nejlepší komedii a hereckých cen pro kanadské představitele Catherine O’Haraovou, Eugenea Levyho, Daniela Levyho a Annie Murphyovou.

"Je to naprosto úžasné. Jak řekl táta, tohle je sen, ze kterého se nechcete probudit. Úžasná tečka za naším seriálem," poděkoval Daniel Levy, podle nějž Schitt's Creek vypráví o "tom, jak člověka mohou proměnit láska a smíření, což dnes potřebujeme vědět víc než kdy dřív". Za tímto účelem Levy vyzval diváky, aby nezapomněli hodit svůj hlas v nadcházejících amerických prezidentských volbách.

Podle pořadatelů se poprvé ve 72leté existenci cen Emmy stalo, že by jedna komedie uspěla ve všech sedmi kategoriích.

Superhrdinští Strážci - Watchmen od HBO, dotýkající se rasových témat, uspěli v kategorii pro nejlepší miniseriál či seriál s omezenou distribucí. Herecké ceny si odnesli herečka Regina Kingová, která ztvárnila tvrdou detektivku, a Yahya Abdul-Mateen II. za postavu Cal Abara. Další cenu mají Strážci - Watchmen za scénář.

Také Regina Kingová v děkovném proslovu upozornila na nadcházející prezidentské volby, kromě toho se vyjádřila k nedávným protestům hnutí Black Lives Matter a vzdala hold černošské zdravotnici Breonně Taylorové. Tu zastřelila policie v březnu při sporném zásahu v jejím bytě.

Autor seriálu Damon Lindelof věnoval Emmy obětem a přeživším masakru černochů ve městě Tulsa ze státu Oklahoma, k němuž došlo v roce 1921 a který seriál částečně inspiroval.

Regina Kingová uspěla v seriálu Strážci - Watchmen.
Regina Kingová uspěla v seriálu Strážci - Watchmen. | Foto: ČTK/AP

Kvůli pandemii koronaviru se letošní Emmy obešly bez červeného koberce i fyzické přítomnosti diváků. Pořad vysílala televize ABC. Producenti zaslali kamery a mikrofony všem nominovaným, kteří se v době přenosu nacházeli na 125 různých místech. Bylo na každém, jak a kde se natočí. Pouze pár předávajících jako Jennifer Anistonová se fyzicky objevilo v losangeleské aréně Staples Center po boku moderátora Kimmela.

"Víte, jak je těžké dostat svoje rodiče na FaceTime, že jo?" ptal se virtuálního publika Kimmel. "Tak a teď si to vynásobte, a hodněkrát," narážel na obtíže spojené s organizací.

Při jeho vtipech režie zařazovala záběry na smějící se publikum z předešlých ročníků. "Samozřejmě že nemáme publikum. Tohle není Trumpův předvolební mítink," komentoval to Kimmel.

"Nikdo nepůjde poražen domů, protože všichni už doma jsou," zavtipkoval jindy.

Moderátor večera Jimmy Kimmel.
Moderátor večera Jimmy Kimmel. | Foto: ČTK/AP

V průběhu pořadu se objevily i odkazy na pandemii covidu-19, v níž jsou USA nejpostiženější zemí. Například herec Jason Sudeikis při ohlašování výsledků v kategorii komediální seriál podstoupil test na koronavirus, který mu tyčinkou stěrem z nosu udělala zdravotní sestra přímo na pódiu v ochranném obleku s rouškou a v rukavicích.

Nejvíc, 30 cen, získaly projekty vyrobené televizí HBO v čele s Bojem o moc a Strážci - Watchmen. Videotéka Netflix měla rekordní počet nominací, nakonec je proměnila v 21 sošek. Vůbec první Emmy pro firmu Apple získal herec Billy Crudup za výkon ve vedlejší roli seriálu The Morning Show, běžící na platformě Apple TV+.

Osm sošek, avšak jen v technických kategoriích, obdržel seriál ze sci-fi světa Star Wars nazvaný The Mandalorian, vyprávějící o lovci lidí chránícím malou zelenou bytost zvanou Baby Yoda. Seriál má v nabídce nová placená videotéka Disney+, která zatím v Česku oficiálně není k dispozici.

Cenu pro nejlepší talkshow přebral John Oliver za pořad Co týden dal a vzal, vysílaný na HBO.

Agentura AP připomíná, že letošní ročník Emmy byl po letech prvním, v němž nesoutěžil již zakončený seriál Hra o trůny. Ten ceremoniálu tradičně dominoval, letos si jeho sošky nejčastěji rozdělili Strážci - Watchmen a Boj o moc.

 

Právě se děje

Další zprávy