Vítězný film z Cannes vypráví o muži posedlém touhou po moci

ČTK Reuters Šimon Šafránek, Cannes, ČTK, Reuters
24. 5. 2014 21:54
Zlatou palmu v Cannes získal turecký mistr Nuri Bilge Ceylan s rozsáhlou charakterovou studií Winter Sleep.
Melisa Sozen ve filmu Winter Sleep (Zimní spánek).
Melisa Sozen ve filmu Winter Sleep (Zimní spánek). | Foto: FDC

Cannes 2014 - Zlatou palmu si odvezl z festivalu v Cannes nejdelší soutěžní film – atmosférická studie Winter Sleep (Zimní spánek) od tureckého režiséra Nuri Bilge Ceylana, která od prvního promítání patřila do okruhu favoritů. Například recenzent francouzského deníku Le Monde už po premiéře nešetřil superlativy a zakončil svůj text výkřikem: "Velkolepé!"

„Je to senzační film… Winter Sleep ukazuje, že Ceylan dokáže být psychologicky přesný, stejně jako kdysi býval Ingmar Bergman,“ neskrýval nadšení ani recenzent britského Guardianu Xan Brooks.

Zimní spánek (v originále Kis uykusu) už v pátek získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI).

Hrdinou tři a čtvrt hodiny dlouhého snímku je Aydin (Haluk Bilginer), bývalý herec a dědic hotelu a pozemků v ohromující horské krajině turecké Kappadokie.

Aydin má na všechno své lidi, takže se může věnovat přemýšlení o historii tureckého divadla. Aydinovou Achillovou patou je ovšem mladá manželka Nihil (Melisa Sozen), která se vzepře mužově přání ohledně charitativního projektu.

Manželský vztah postupně eroduje, což je Ceylanovo životní téma. Autora koneckonců poznáte i podle obrazů: zima, hory, tiché výjevy, dlouhé konverzace.

Podívejte se na ukázku z filmu Winter Sleep, který vyhrál Zlatou palmu v Cannes.
Podívejte se na ukázku z filmu Winter Sleep, který vyhrál Zlatou palmu v Cannes.

Ceylan je canneským miláčkem, se svými dlouhými, krásnými a pomalými filmy tu podává stabilní výkony: Velkou cenu poroty vyhrál za filmy Vzdálený (2002) a Tenkrát v Anatolii (2011), za Tři opice (2008) získal cenu pro nejlepšího režiséra.

Po premiéře filmu Winter Sleep Ceylan řekl, že jeho snímek vypráví o zneužívání moci, o muži posedlém svou vlastní pýchou. Dodal také, že prvotní ispiraci hledal u Antona Pavloviče Čechova, ne v nedávných nepokojích v Istanbulu, kde se lidé vzbouřili kvůli plánům na přebudování náměstí a protesty přerostly v celonárodní vyjádření nedůvěry vládě.

Nuri Bilge Ceylan mluví o natáčení filmu Winter Sleep. Podívejte se.
Nuri Bilge Ceylan mluví o natáčení filmu Winter Sleep. Podívejte se.

"Samozřejmě, že Turecko je země, kde existuje mnoho problémů, každý den můžete najít další velký nedostatek. Umělec rozhodně nemají nouzi o náměty," řekl Ceylan v rozhovoru pro agenturu Reuters po premiéře svého filmu. "V této atmosféře se někteří režiséři či spisovatelé chtějí vyjadřovat přímo, jiní hledají podobenství. Osobně se raději zabývám vnitřními světy lidí než aktuálními sociálními otázkami."

Winter Sleep, vítězný film z Cannes 2014.
Winter Sleep, vítězný film z Cannes 2014. | Foto: FDC

"V Turecku je naprostý nedostatek toho, co bychom mohli nazvat kulturou vyznání, nebo také potenciálem studu. Například v Japonsku, v případě velkého pochybení ministr vždy vyvodí osobní odpovědnost. Proto si myslím, že jako umělec bych měl rozvíjet vnímání těchto humanistických a individualně lidských vlastností."

Předsedkyně osmičlenné festivalové poroty novozélandská režisérka Jane Campion uvedla, že ji vylekala délka vítězného filmu, ovšem podle jejího názoru má tak "krásný rytmus", že by prý u něj mohla zůstat ještě několik dalších hodin.

Zimní spánek se dostane i do českých kin. Přesné datum premiéry ale ještě distribuční společnost Film Europe neoznámila.

Cena zbyla i na legendu

Na pomyslné druhé příčce mezi oceněnými filmy z hlavní soutěže canneského festivalu skončil snímek Le Meraviglie (Zázraky) italské režisérky Alice Rohrwacher, který dostal Grand Prix (Velkou cenu).

Cannes 2014 - hlavní ceny
Autor fotografie: Reuters

Cannes 2014 - hlavní ceny

Zlatá palma
WINTER SLEEP (režie: Nuri Bilge CEYLAN)

Grand Prix
LE MERAVIGLIE (režie: Alice ROHRWACHER)

Nejlepší režie
Bennett MILLER za film FOXCATCHER

Cena poroty
MOMMY (režie: Xavier DOLAN)
ADIEU AU LANGAGE (režie: Jean-Luc GODARD)

Nejlepší scénář
Andrey ZVJAGINCEV a Oleg NEGIN za film LEVIATHAN

Nejlepší herečka
Julianne MOORE ve filmu MAPS TO THE STARS od Davida CRONENBERGA

Nejlepší herec
Timothy SPALL ve filmu MR. TURNER od Mikea LEIGHA

"Bronzové" pak - sportovní terminologií - skončily hned dva filmy: snímek o vztazích mezi matkami a dcerami Mommy (Máma) teprve pětadvacetiletého Kanaďana Xaviera Dolana a náročný, experimentální snímek Adieu au langage (Sbohem jazyku) filmového veterána Jeana-Luca Godarda. Oba snímky si rozdělily Cenu poroty. Třiaosmdesátiletá domácí filmová legenda Godard se ocenění z Cannes dočkala vůbec poprvé.

Ocenění pro nejlepšího režiséra si z Cannes odváží Američan Bennett Miller za drama Foxcatcher.

Cenu pro nejlepší scénář získal film Leviafan (Leviathan) ruského režiséra Andreje Zvjaginceva o boji obyčejného člověka proti všemocnému a zkorumpovanému státu.

Cenu pro nejlepšího herce dostal Timothy Spall za výkon v dramatu Mr. Turner o tomto slavném anglickém malíři Williamu Turnerovi. Trofej pro nejlepší herečku dostala Julianne Moore za roli hysterické hollywoodské herečky ve snímku Davida Cronenberga Maps to the Stars (Mapy ke hvězdám), který má na příběhu rodiny Weissových poodhalit stinnou stránku Hollywoodu.

Podívejte se na rozhovor s uměleckým šéfem karlovarského festivalu Karem Ochem v Cannes.
Podívejte se na rozhovor s uměleckým šéfem karlovarského festivalu Karem Ochem v Cannes. | Video: Šimon Šafránek

"Byl to neuvěřitelně různorodý celek, filmy, které byly klasické, filmy, které byly radikální, filmy, které byly o budoucnosti filmového průmyslu," prohlásil člen poroty Nicolas Winding Refn.

Kritik časopisu Hollywood Reporter Stuart Kemp ale poznamenal, že výsledná ocenění nenabídla "žádná překvapení a ceny odešly na předvídatelná místa".

 

Právě se děje

Další zprávy