Vítězkami Mezipater jsou rockerky ve středním věku

Kultura Kultura
16. 11. 2011 13:09
Kanadský snímek Trigger porota ocenila pro brilantní dialogy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dvanáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra vyhrály rockerky z kultovní kapely, které se potkaly znovu po deseti letech. Kanadský snímek Trigger porota ocenila pro brilantní dialogy i výstižný portrét lidí ve středním věku.

"To je opravdu skvělá zpráva! Přál bych si být v Praze a slavit a pít se všemi české pivo," radoval se do telefonu režisér a scénárista Triggeru Bruce McDonald.

V jeho snímku se hrdinky po deseti letech opět setkávají v Torontu. Kat a Vic spolu kdysi hrály v kultovní rockové kapele rozbité drogami i hádkami a měly komplikovaný milostný vztah. Podle poroty film představuje hlavní postavy v brilantních dialozích, díky kterým jsou jejich postavy dobře pochopitelné.

Foto: Aktuálně.cz

Scénárista prý dokázal vyjádřit melancholické rozpoložení hdinek ve středním věku vzpomínajících na dobu před deseti lety. "Sarkasmus, rock'n'roll a basová linka společné minulosti, která se jako ve zpětné vazbě reproduktorů vnucuje zpátky, živí hořce vtipné drama odehrávající se v jediné noci," popisují film pořadatelé.

Jury pod vedením Toma Kalina vybírala vítěze z jedenácti celovečerních filmů; byla prý nadšena ze silné soutěže a udělila proto i čestná uznání snímkům Sklizeň a Víkend.

Britský komorní film Víkend se stal také vítězem divácké ceny. Sex na jednu noc v něm po náhodném setkání v baru před zavíračkou přeroste v intenzivní společný víkend dvou mladíků. Protagonisté se snaží v cynické realitě zachytit kouzlo nečekané romance, která s víkendem zřejmě skončí.

Podle poroty Víkend zachycuje způsob, jakým setkání s cizincem může změnit lidský osud: "Je to jedno z nejpravdivějších zobrazení touhy mezi gayi, jaké jsme mohli kdy vidět.."

Sklizeň Benjamina Cantu pak podle poroty bez klišé a patosu zachycuje pozvolný vývoj vztahu při práci na sklizni jižně od Berlína. Jury ocenila vedle pozoruhodných výkonů neprofesionálních herců také venkovské prostředí.

Cenou pro nejlepší krátký film ocenila studentská porota snímek Dvě postele, konverzační drama-komedii pro jeden pokoj, dvě postele a jednu herečku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy