Vítěz Berlinale 2013 zkoumá vztahy a totalitu v rodině

Iva Přivřelová, ČTK
17. 2. 2013 18:06
Pokračuje vítězstvím na Berlinale 2013 rumunská nová vlna?
Poziţia Copilului
Poziţia Copilului | Foto: Berlinale

Berlin - Zlatého medvěda pro nejlepší soutěžní film Berlinale 2013 získalo rumunské drama Pozitia copilului (Pozice dítěte). Film režiséra Calina Petera Netzera vypráví příběh o složitém vztahu matky k synovi a o snaze ženy za každou cenu zachránit hocha před vězením kvůli smrtelné nehodě, kterou způsobil. Kromě hlavní ceny si rumunský zástupce z Berlína odváží také ocenění mezinárodní federace filmových kritiků.

Narušené vztahy

Rumunská nová vlna už sice prý skončila, rumunský film má ale pořád dobrý zvuk. Na rozdíl od největších úspěchů ze zmíněné nové vlny 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny či 12:08 Na východ od Bukurešti, držitelů cen z Cannes, nový vítěz se neodehrává v minulosti.

Tvůrci se tak jeho prostřednictvím nevyrovnávají s krušnou a opresivní totalitou a lidskými selháními či odvahou během ní. Příběh velmi dominantní matky, která by ráda kontrolovala život svého jediného syna do posledního detailu, se nejvíc věnuje psychologickému portrétu hlavní hrdinky v podání Luminity Gheorghiu (herečky, která si zahrála v řadě filmů z rumunské nové vlny).

Architektka a dekoratérka Cornelia v dnešním Rumunsku žije dobře zajištěný život s manželem doktorem. Její jedinou velkou starostí je její dospělý syn Barbu. Nerozhodný, pasivně agresivní, divákovi málo sympatický 32letý muž, který se matce vyhýbá, což si zaslepená žena vysvětluje neblahým vlivem jeho přítelkyně.

Když Barbu při zbrklém předjíždění nešťastně srazí a usmrtí čtrnáctiletého kluka, rád se s rodiči opět setká. Cornelie v nastalé krizi okamžitě převezme kontrolu a nakonec film po dlouhých scénách výjevů popisujících narušené vztahy dospěje k odpovědi na zásadní otázku: Dokáže tato tragédie přimět Barba, aby se konečně postavil sám za sebe?

Poziţia Copilului
Poziţia Copilului | Foto: Berlinale

Patří k pozorovacímu stylu tohoto ne příliš drahého a ne příliš technicky náročného civilního a velmi podrobného filmu, že klíčové okamžiky se odehrávají neokázale, ten závěrečný dokonce vidíme jen přes sklo a zrcátko auta. Netzer příběh drží ukotvený v každodennosti, vše skládá z dlouhých scén, v nichž místo střihu preferuje ostré pohyby dost neklidné ruční kamery, na níž je vše snímané.

Rodiče oběti autonehody jsou chudí, prostí a z vesnice, zatímco Cornelia na policejní stanici dorazí z divadla v kožichu, ohání se jmény svých známých a při setkání s klíčovým svědkem zjišťuje, zda by se dal uplatit.

Drama se tak zdá být i komentářem sociálního rozdělení současného Rumunska a kritikou nefunkčnosti státních institucí a manipulativní arogance a sebestřednosti zhýčkaných privilegovaných, jejichž výsledkem jsou pak charaktery jako Berbu.

Sám režisér ovšem tyto interpretace, ve filmu nedotažené, na tiskové konferenci tlumil. S tím, že mu šlo hlavně o ústřední patologický vztah a psychologii postav. V tom jistě uspěl. Jeho snímek zachycující jen pár dní následujících po nehodě obývají velmi realisticky napsané i zahrané postavy v nejednoduché, ale přitom prosté a lehce představitelné situaci.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ceny pro sběrače železa i vězně

Nejvíce cen během závěrečného galavečera však posbíralo balkánské dokumentární drama ze života Romů Epizoda u životu berača željeza (Epizoda ze života sběrače železa). Snímek režiséra Danise Tanoviče dostal Velkou cenu poroty a Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce, kterého si odnesl představitel hlavní role Nazif Mujić. Novinka držitele Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film za Zemi nikoho si připsala také zvláštní ocenění ekumenické poroty.

Epizoda u životu berača željeza
Epizoda u životu berača željeza | Foto: Berlinale

Nejlepší herečkou letošního Berlinale byla vyhlášena Paulina Garcíaová, který ztvárnila titulní úlohu v chilské tragikomedii Gloria o padesátnici, která se po rozpadu manželství a odchodu dětí z domova snaží znovu nalézt radost ze života. Snímek režiséra Sebastiána Lelioa byl původně kritiky pasován do role hlavního favorita na Zlatého medvěda. Nakonec si kromě stříbrné sošky odváží ještě ceny ekumenické poroty a Sdružení německého filmového průmyslu.

Stříbrného medvěda za nejlepší scénář mezinárodní jury pod vedením hongkongského režiséra Wong Kar Waie přiřkla Íránci Džafaru Panahímu za filmu Pardé (Zatažený závěs). Berlinale tak dostálo své pověsti festivalu, který se nebojí dělat politická gesta. Panahí je totiž v Íránu v domácím vězení a má dvacetiletý zákaz činnosti, což Berlinale už v minulosti odsoudilo.

Džafar Panahí
Džafar Panahí | Foto: Reuters

Místo nepřítomného kolegy cenu převzal spolurežisér a představitel hlavní role Kambozíja Partoví, který v děkovné řeči v narážce na pronásledovaného Panahího zdůraznil, že "zastavit myslitele a básníka se ještě nikomu nepodařilo". Vyslovil současně přání, aby se "každý umělec a myslitel mohl s pocitem bezpečí ve své zemi věnovat svým myšlenkám ve službách míru a lidskosti".

Cenu za nejlepší režii získal Američan David Gordon Green za komedii Prince Avalanche, Stříbrným medvědem porota ocenila také kameramana kazachstánského soutěžního příspěvku Uroki garmonii (Lekce harmonie) Azíze Žambakijeva.

Cenu Alfreda Bauera pro film otevírající nové perspektivy v kinematografii udělila jury, v níž zasedl třeba oscarový americký herec Tim Robbins nebo známá dánská režisérka Susanne Bierová, kanadskému snímku Vic+Flo ont vu un ours (Vic+Flo viděly medvěda).

Český film letos žádného zástupce v oficiálním programu Berlinale neměl.

Nejvýraznější filmové hity Berlinale 2012

 

Čtěte také
Berlinale 2013: Temná krev oživuje dvacet let mrtvého

Berlinale: Pravda o Romech a italská legenda v Praze

Berlinale 2013: Vězeň Panahí filmuje tajně, aby přežil

Berlinale 2013: Kdo umí seriózně ukázat hodně koziček?

Soutěž Berlinale 2013 uvízla v medvědí pasti

Berlinale už zná legendární porno i zbytečnou smrt

Berlinale 2013: Katoličtí gayové a tlusté puberťačky

Berlinale 2013: Přichází filmová obroda?

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy