Vilma Cibulková vyrazí na indiánský běh normalizací

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 10. 2008 18:15
Scénář Terezy Boučkové natáčí Irena Pavlásková
Zemský ráj to napohled: Vilma Cibulková (uprostřed)
Zemský ráj to napohled: Vilma Cibulková (uprostřed) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po loňském Bestiáři natáčí režisérka Irena Pavlásková další celovečerní film. Tentokrát podle scénáře Zemský ráj to napohled Terezy Boučkové, který dostal Cenu Sazky.

Boučková, která nedávno rozvířila české nejen literární vody vynikající knihou Rok kohouta, scénář napsala na motivy své autobiografické knihy, ceněné prvotiny Indiánský běh.

Vychází v ní ze zážitků v éře normalizace. "Je o lidech, kteří žijí své životy v době, která se do života lidí míchala víc, než oni sami čekali," řekla o scénáři v rozhovoru pro Aktuálně.cz

Hrdinkou je Marta v podání Vilmy Cibulkové. Má dvě dospívající dcery - Majdu a Gábinu - s bývalým manželem, kdysi hercem a později významným disidentem. V knize byl jeho předobrazem otec Boučkové, dramatik a spisovatel Pavel Kohout.

Tereza Boučková na "vernisáži" své knihy Rok kohouta
Tereza Boučková na "vernisáži" své knihy Rok kohouta | Foto: Jovan Dezort

Marta se ze dne na den uprostřed 70. let ocitne sama se dvěma dospívajícími dcerami poté, co rozvedený manžel odjíždí se svou mladou ženou do emigrace. Děj se odehrává ve vypjatých okamžicích českých dějin - od srpna 1968 až k Chartě 77. Podle tvůrců ale nejde o politický film.

"Žánrově jde o autenticky vyprávěný příběh z nedávné minulosti," píše se v explikaci. "Scénář ale v žádném případě neupřednostňuje politické atributy. Vypráví o obyčejném rodinném životě těch, kteří žili svůj život v hluboké normalizační krizi."

Navenek nehrdinská, apolitická Marta zůstává se dvěma mladičkými dcerami a nepřízni doby čelí tiše, ale vytrvale. Dcery ztvární Tereza Voříšková a Dana Marková, v dalších rolích se objeví Ondřej Vetchý, Miroslav Etzler, Jan Zadražil, Bára Seidlová či Jan Hartl.

Zemský ráj to napohled: režisérka Irena Pavlásková s herečkou Danou Markovou
Zemský ráj to napohled: režisérka Irena Pavlásková s herečkou Danou Markovou | Foto: Aktuálně.cz

"Film chce upozornit na dobu, která ve 20. století pro Československo po období nacismu znamenala druhé období temna," říkají tvůrci.

V Roku kohouta ještě Boučková uvažovala o výrobě filmu v produkci Jaroslava Boučka a ve vlastní režii, o režijní post stál i Zdeněk Tyc, který s Boučkovou spolupracoval na filmu Smradi a aktuálně míří do kin s filmem Malé oslavy.

Film nakonec vzniká v koprodukci s Českou televizí a v produkci Viktora Schwarcze a režii Ireny Pavláskové, autorky filmů Čas sluhů i posledního, nevalně přijatého Bestiáře. "Bestiář jsem neviděla. Naše spolupráce se mi zatím velmi líbí," řekla Boučková pro Aktuálně.

Zemský ráj to napohled s podtitulem "mrazivá komedie" má vstoupit do kin za rok, symbolicky 17. listopadu 2009. Začal se natáčet koncem září na chorvatském ostrově Brač, nyní vznikají exteriéry a reály v Praze a okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy