Vilhelmová se zmítá mezi starostou, prosťáčkem a klempířem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 4. 2014 10:32
Režisér Miroslav Krobot dokončil svůj celovečerní filmový debut Díra u Hanušovic s Tatianou Vilhelmovou v hlavní roli.
Díra u Hanušovic.
Díra u Hanušovic. | Foto: A-company

Praha - Režisér Miroslav Krobot dokončil svůj filmový debut, "načernalou" filmovou komedii Díra u Hanušovic.

Krobot, známý především jako dlouholetý umělecký šéf a režisér Dejvického divadla, představitel Aloise Nebela nebo Pepika Hnátka z Okresního přeboru a spoluautor seriálu Čtvrtá hvězda, obsadil do hlavní role herečku Tatianu Vilhelmovou.

Podívejte se na ukázku z filmu Díra u Hanušovic.
Podívejte se na ukázku z filmu Díra u Hanušovic.

Film vypráví současný příběh mladé učitelky, která pracuje jako hospodská v malé vesnici kdesi na Jesenicku, v níž natrefit na vhodného manžela není vůbec snadné. A tak se zmítá mezi nerozhodným starostou (Ivan Trojan), místním prosťáčkem Olinem (Jaroslav Plesl) a promiskuitním klempířem Kódlem (Lukáš Latiňák). Její sestra Jaruna (Lenka Krobotová) naopak neponechává nic náhodě - krátce poté, co na pohřbu potkává postaršího Němce Hanse, se ho rozhodne následovat do Mnichova.

V tu dobu v "ospalé díře" začíná přituhovat. Společenským centrem vesnice i všeho dění je hospoda, v níž se kromě hlavních protagonistů schází i nekonformní trojice lesních dělníků David Novotný, Simona Babčáková a Hynek Čermák. Na plátně se dále objeví Johanna Tesařová, Martin Myšička a Klára Melíšková.

Díra u Hanušovic.
Díra u Hanušovic. | Foto: A-company

Drsnou poetiku filmu režisér podpořil i obsazením řady neherců v rolích vesničanů a pobudů. Zahrál si i místní farář.

Autoři scénáře Miroslav Krobot a jeho spolužák z gymnázia, olomoucký psycholog Lubomír Smékal, vnímají Díru u Hanušovic jako film o lásce a naději a jako výraz respektu k těm, co zůstávají.

Filmaři objeli v okolí 15 vesnic, než objevili tu pravou - Vikantice. "Je to ideální lokace, z obecního úřadu je vidět na hřbitov a odtud na barák Maruny," řekl Krobot loni v srpnu.

Do kin Díra u Hanušovic zamíří 24. července.

 

Právě se děje

Další zprávy