Chtěli si splnit americký sen. V seriálu Netflixu jim stalker dělá peklo ze života

Jan Gregor Jan Gregor
31. 10. 2022 17:00
Ryan Murphy začíná naplňovat očekávání manažerů videotéky Netflix, která s ním před čtyřmi roky podepsala výhradní smlouvu. Americký showrunner neboli člověk odpovědný za každodenní tvorbu seriálů zažívá pohádkový podzim.

Před měsícem zveřejnil hranou sérii Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera, která je už teď druhým nejsledovanějším anglickojazyčným titulem v historii platformy. Syrovou rekonstrukci života nechvalně známého kanibala nyní v mnoha zemích včetně Česka vytlačuje z žebříčku sledovanosti Murphyho novinka.

Seriál nazvaný Vidím vás je výrazně odlehčenější podívaná, vykazuje ale většinu znaků autorova rukopisu. Vypráví o středostavovské rodince, která si koupí obří staré budovy na předměstí chce splnit americký sen. Námět o prokletém domě připomíná jeden z Murphyho průlomových počinů, první řadu seriálu American Horror Story. A jako většina jeho děl novinka přeskakuje mezi žánry. V tomto případě thrillerem, satirou a v menší míře hororem. Murphy se spoluscenáristou Ianem Brennanem balancují na hraně vážnosti a frašky, jejich přepálená poetika koketuje s kýčem a absurditou.

Je těžké ztotožnit se s ústřední dvojicí, manželským párem Brannockových, jimž tajemný stalker dělá peklo ze života. Jejich charaktery podléhají cynickému drobnohledu tvůrců, kteří vynášejí na světlo nejen zranitelnost, ale také pózy a slabosti protagonistů.

Dean hraný Bobbym Cannavalem je právník se zkušeností s osobním bankrotem, který si vysněný dům za tři miliony dolarů úplně nemůže dovolit. Co by ale neudělal pro svou ženu Noru v podání Naomi Wattsové. Jí a dvěma dětem chce dopřát idylický, bezpečný azyl na klidném předměstí. Tam ale záhy začnou dostávat dopisy od anonyma označujícího se za strážce domu, synovi někdo zabije fretku a všichni kolem se chovají jako bizarní postavičky ze seriálu Twin Peaks od Davida Lynche. Doslova každá vedlejší postava má dobrý motiv k tomu, aby šla Brannockovým po krku a pokusila se je vyštvat z nového bydlení.

Ne že by samo o sobě bylo moc útulné. Interiéry viktoriánského domu by působily stísňujícím dojmem, i kdyby nebyly propojené s vnějším světem skrytým tunelem a kdyby se tu nepromenádovali nezvaní vetřelci typu mentálně hendikepovaného souseda Jaspera, kterého hraje Terry Kinney a jenž se rád schovává v kuchyňském výtahu.

Jeho sestra Pearl, ztvárněná Miou Farrowovou, je samozvanou šéfkou památkářského sdružení, co má jediný cíl: zabránit Brannockovým v jakékoli rekonstrukci domu a zahrady. Sousedi Mo a Mitch, zpodobení Margo Martindaleovou a Richardem Kindem, tráví celé dny ve stejných teplákových soupravách na lehátkách před domem a sarkasticky glosují nové sousedy.

Seriál Vidím vás je na Netflixu s českým dabingem i titulky. | Video: Netflix

Nořině dávné spolužačce a realitní makléřce Karen, kterou hraje Jennifer Coolidgeová, by se zase moc hodilo snížit cenu nemovitosti, aby ji mohla sama zakoupit. Její přítel, detektiv Chamberlain představovaný Christopherem McDonaldem, je asi nejlaxnější policajt pod sluncem.

Před nebohými manželi, a stejně tak diváky, se vrší čím dál víc otázek. Jaký cíl sleduje bývalá jazzová zpěvačka Theodora, která se v alkoholické léčebně zblázní do seriálů o skutečných zločinech a rozhodne se stát soukromou vyšetřovatelkou? A je údajný bývalý majitel domu, který v duchu konspirační teorie QAnon oblaží Deana historkou o sousedské sektě vraždící batolata, blázen, nebo najatý herec? Tak jako tak Dean pomalu podléhá obsesi hraničící s posedlostí.

Nejen díky obsazení sedmasedmdesátileté Mii Farrowové, někdejší hvězdy filmů Woodyho Allena, série připomíná paranoidní klasiky 60. a 70. let minulého století typu Rosemary má děťátko.

Pocit apokalypsy číhající za dveřmi natvrdo formuluje tajemná postava, kterou pán domu nachytá u ledničky a jež se vydává za stavební dozor při rekonstrukci kuchyně. Před Deanem pronáší monolog o civilizaci v plamenech, opevňování ve vlastních domech a teorii takzvaného čtvrtého obratu, podle které v USA velké krize přicházejí v intervalu po přibližně 80 letech - a jedna taková prý právě nastává.

Chvíli není jisté, jestli si Dean hlasatele zkázy nepředstavuje. Vyklube se z něj někdo, jehož story tvůrci opsali podle skutečného příběhu.

Mezitím se Dean bezmocně noří do protichůdných vysvětlení o identitě autora anonymních dopisů, podobně jako na internetu mnozí padají do králičích děr konspiračních teorií. Zneklidňující tušenou existenci stalkera lze považovat za metaforu toho, jak ve světě sociálních sítí nikdy nejsme anonymní.

Scenáristé drží prst na tepu doby. Nahazují spoustu témat, která hýbou nejen Amerikou, akorát se žádného nedotknou do hloubky. Motivy jako ztráta pocitu bezpečí, rozdělení společnosti na nesmiřitelné tábory nebo zrádná přitažlivost hoaxů tak bohužel zůstávají jenom ornamenty v jinak slastně béčkové thrillerové zápletce.

Luke David Blumm jako Carter, Isabel Marie Gravittová coby Ellie, Bobby Cannavale v roli Deana a Naomi Wattsová jako Nora.
Luke David Blumm jako Carter, Isabel Marie Gravittová coby Ellie, Bobby Cannavale v roli Deana a Naomi Wattsová jako Nora. | Foto: Eric Liebowitz

Vidím vás je ten druh seriálu, který byl solidně natočený a zahraný. Jen u něj člověk musí vypnout mozek, aby si užil dějové excesy či všechny možné zvraty a neřešil díry v logice nebo nejasnosti v motivacích postav.

Ryan Murphy má až populistický čich na to, co se divákům může líbit. Tahle guilty pleasure, provinilé potěšení ve stylu detektivek Joa Nesbøho na steroidech, je přesně ten typ zážitku, na který si týden po zhlédnutí ani nevzpomenete - ale cestu k báječně ambivalentnímu finále si náramně užijete.

Seriál

Vidím vás
Tvůrci: Ryan Murphy a Ian Brennan
Seriál je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy