Videotéky loví režiséry. Scorseseho má Apple, Netflix získal Spielberga

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
21. 6. 2021 21:38
Společnost Amblin Partners, kterou vede americký režisér Steven Spielberg, podepsala smlouvu o několikaleté spolupráci s videotékou Netflix. Ročně jí dodá několik filmů. Finanční podmínky dohody firmy nezveřejnily.
Steven Spielberg do kin koncem roku uvede remake slavného broadwayského muzikálu West Side Story.
Steven Spielberg do kin koncem roku uvede remake slavného broadwayského muzikálu West Side Story. | Foto: Shutterstock

Čtyřiasedmdesátiletý oscarový režisér filmů Schindlerův seznam, Jurský park či Zachraňte vojína Ryana bude dále moci na základě jiné smlouvy natáčet a produkovat pro studio Universal, které spadá pod nadnárodní firmu Comcast.

Spielberg se přitom v uplynulých letech ke streamovacím službám stavěl rezervovaně. Tvrdil, že filmy z jejich produkce, které jsou primárně určené pro obrazovky, by se měly ucházet jen o televizní ceny Emmy, nikoliv o Oscary. "Celý život se snažím divákům něco zprostředkovat ve velkém," říkal a zdůrazňoval, jak je důležité, aby nezanikla kina a zážitek, který mají lidé při sledování filmu na plátně biografu.

Netflix, jenž chce letos uvést v premiéře okolo 70 snímků, některé své tituly uvádí do kin v omezené distribuci. "Bylo jasné, že máme úžasnou příležitost vyprávět nové příběhy a k divákům se dostat novými cestami," říká teď Spielberg po jednání s Tedem Sarandosem, jedním ze dvou šéfů Netflixu.

Vedle Spielbergových filmů společnost Amblin produkuje i další. Z nedávných projektů například oscarovou Zelenou knihu, kterou roku 2018 natočil Peter Farrelly. Z produkce Amblinu vzešel též válečný snímek 1917, jejž režíroval Sam Mendes, nebo nedávné soudní drama Chicagský tribunál, které už mělo premiéru na Netflixu a získalo šest nominací na Oscara.

Obě firmy už nyní spolupracují na snímku Maestro, hraném portrétu dirigenta Leonarda Bernsteina, jejž natáčí a hlavní roli sám hraje Bradley Cooper. Další očekávaný hit, velkorozpočtový Jurský svět: Nadvláda, naopak Amblin připravuje na léto 2022 pro konkurenční Universal. Ten by měl mít práva také na Spielbergův připravený autobiografický snímek s herci Paulem Danem a Michelle Williamsovou.

Ze všech nejdřív do kin koncem letošního roku zamíří Spielbergova West Side Story, což je remake slavného broadwayského muzikálu.

Podle agentury Reuters je možné, že některý z filmů dodaných Netflixu v rámci nové dohody natočí sám Spielberg. Oborový časopis Deadline.com napsal, že dohoda mezi Amblinem a videotékou "smazává další hranice mezi filmy, které jdou do kin, a těmi, které jsou určené jen pro domácí obrazovky".

Magazín Hollywood Reporter upozorňuje, že Netflix už kromě Spielberga spolupracoval s renomovanými režiséry Davidem Ficherem, Spikem Leem či Martinem Scorsesem. Ten ale vloni nakonec podepsal smlouvu se streamovací službou od Applu, která má dále kontrakt s režiséry Ridleym Scottem a Alfonsem Cuarónem.

Další známí filmaři jako Christopher Nolan či James Cameron se zatím do souboje streamovacích služeb o slavná jména nezapojili a snaží se držet tradičních hollywoodských studií.

Amazon minulý měsíc oznámil, že kupuje hollywoodské studio MGM, čímž pro svou streamovací službu získá mimo jiné populární ságu o agentovi 007 Jamesi Bondovi.

Netfix vyšel vítězně z koronavirové krize, která mu loni díky zavřeným kinům zajistila rekordní hospodářské výsledky. Pandemie ale zároveň ztížila natáčení novinek. Firma navíc bojuje s rostoucí konkurencí, stále větší tlak na ni vyvíjejí HBO, Amazon Prime Video nebo Walt Disney Company se svou videotékou Disney+.

V prvním čtvrtletí letošního roku Netflixu kvůli uvolnění opatření proti šíření pandemie a nedostatku nových filmů i seriálů zpomalil růst počtu předplatitelů. Přibyly jich necelé čtyři miliony na celkových 208 milionů. Streamovací služba Disney+ spuštěná v listopadu 2019 letos v březnu překonala hranici 100 milionů platících uživatelů.

Chceme zabíjet předsudky o východní Evropě, Česko by mohlo konkurovat televiznímu Západu, míní šéfka festivalu Serial Killer. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy