České videotéky hlásí rekordní zájem, kina měsíčně přicházejí o víc než 218 milionů

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 4. 2020 14:22
Ne celá kultura dnes počítá ztráty. Zatímco kinaři kvůli pandemii nového typu koronaviru za první kvartál celosvětově přišli odhadem o 4,7 miliardy dolarů, což je téměř 118 miliard korun, internetové videotéky hlásí rekordní čísla.
Ivo Andrle je ředitelem distribuční společnosti Aerofilms, která provozuje pražská kina Světozor, Oko nebo Aero.
Ivo Andrle je ředitelem distribuční společnosti Aerofilms, která provozuje pražská kina Světozor, Oko nebo Aero. | Foto: Libor Fojtík

Netflix by měl údaje za čtvrtletí oznámit v úterý, už nyní se ale jeho akcie dostaly nejvýš v historii, jedna se prodává za 422,96 dolaru, tedy 10 600 korun. Což mimo jiné znamená, že společnost má aktuálně vyšší tržní kapitalizaci než Walt Disney Company.

Očekává se, že Netflix za poslední tři měsíce získal minimálně sedm milionů nových předplatitelů, některé analytické společnosti odhadují až 8,5 milionu. Pozitivní trend v zájmu o své služby zaznamenalo i evropské HBO, byť neudává konkrétní počty. A také české videotéky hovoří o skokovém nárůstu uživatelů.

"Na našem portálu Aerovod.cz výrazně, několikanásobně, stouply tržby ve srovnání s předchozím obdobím," potvrzuje ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle zájem diváků o sledování filmů on-line. Přesto to nenahradí výpadek kinodistribuce. "Například jen u filmu V síti odhadujeme nezrealizované prodeje vstupenek v českých kinech ve výši přibližně 20 milionů korun," říká o snímku Víta Klusáka a Barbory Chalupové, kterému karanténní opatření zabránila v pokračování rekordní jízdy českými sály.

I portál Dafilms.cz zažívá nebývalý zájem diváků. V týdnu od 13. března, kdy vláda uzavřela kina, narostla sledovanost až pětinásobně. "Poté se čísla ustálila na dvouapůlnásobku. A to jak ve srovnání s měsícem před nouzovým stavem i ve srovnání s dubnem minulého roku," říká Martin Černý z Dafilms.cz. Zatímco v prvních dnech diváci sledovali filmy na Dafilms.cz v jakoukoli denní dobu, nyní se jejich návyky vrátily do "běžných" kolejí a převládá večer a podvečer.

Vedou Vlastníci

"Po měsíci v nouzovém režimu, kdy diváci hojně sledují obsah on-line, vidíme na základě nově registrovaných uživatelů, že naši službu si nyní zkouší mnoho diváků úplně poprvé," podotýká výkonná ředitelka Dafilms.cz Diana Tabakov. "Jsme rádi, že se potvrzuje naše dlouhodobá zkušenost, že lidé jsou ochotni za filmy v on-line prostředí platit, a navíc tak podporovat přímo filmové tvůrce, kteří u nás obdrží 60 procent z ceny za každé přehrání filmu," dodává.

Podle statistik Dafilms.cz si diváci v březnu přehráli takřka dvě třetiny zhruba dvoutisícového katalogu, tedy 1307 filmů. Zatímco mezi jednorázovými přehráními vede komedie Vlastníci Jiřího Havelky následovaná dokumentem Země medu, u předplatitelů byla nejpopulárnější na Oscara nedávno nominovaná Dcera či klasické Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana.

Mapování dnešních diváckých návyků na internetu může mít na průmysl vliv i po otevření kin. Podle kurátorky programu Dafilms.cz Veroniky Liškové je možné, že velký zájem publika o novinky povede ke zmenšení "okna" mezi kinopremiérou a on-line premiérou.

Další dlouhodobý trend by mohl spočívat v užší spolupráci festivalů s on-line platformami. Dafilms.cz hned na počátku karantény nabídli "azyl" tehdy probíhajícímu festivalu dokumentárních filmů Jeden svět a jeho virtuální pokračování se setkalo s velkým ohlasem.

Tento víkend navzdory krizi začal významný dokumentární festival Visions du Réel ve francouzském Lyonu. Většinu běžného programu nabízí on-line, a navíc zdarma.

Do 24. dubna lze na jejich stránkách sledovat první várku středometrážních a krátkometrážních filmů, včetně pozoruhodné animované koláže Mezery od české režisérky Nory Štrbové. Ta směsí různých animačních technik zachycuje vnitřní svět svého třiadvacetiletého bratra Šimona, který následkem vážné diagnózy přišel o krátkodobou paměť. Část programu festivalu lze vidět také na Dafilms.cz.

Film Mezery zachycuje vnitřní svět muže, který přišel o krátkodobou paměť. | Video: Visions du Réel

Virtuální kino

Společnost Aerofilms divákům vedle stovek filmů na Aerovodu už přes měsíc nabízí také projekt Moje kino Live, jakýsi virtuální simulátor kinozážitku. A podle ředitele Andrleho je to sice formát, který přinesla krize, ale v nějaké podobě tady zůstane i po ní.

"Bylo to složité koordinačně, ale také velká vzpruha bezprostředně po zavření kin pro celý tým," říká o projektu, který divákům nabízí sdílený zážitek alespoň na síti. Včetně kvalitních úvodů, skřípání sedaček, postřehů od tvůrců do chatu během projekce a virtuálního baru po skončení, kde hraje jazz a cinkají skleničky.

"Do projektu jsou aktivně zapojená všechna naše kina a jejich zaměstnanci, takže mohou pokračovat v tom, co dělají nejraději, promítat kvalitní filmy lidem. Mít smysluplnou náplň je teď důležité," říká Andrle, podle kterého teď roste také zájem o privátní uzavřené projekce. "Zejména ze strany firem, které se chtějí potkat v kině se svými zaměstnanci nebo klienty."

Tyto a další aktivity jsou vzpruhou pro lidi z filmového byznysu i pro diváky, nikoli však záchranou celého odvětví. "Z posledních analýz vyplývá, že měsíčně v průměru česká kina přicházejí o tržby ze vstupného vyšší než 218 milionů korun, tedy o více než 1,4 milionu diváků," vypočítává Jan Bradáč, ředitel sítě multikin CineStar, která má zhruba třicetiprocentní podíl na českém trhu.

Jan Bradáč, ředitel sítě multikin CineStar.
Jan Bradáč, ředitel sítě multikin CineStar. | Foto: Lukáš Bíba

Nějaký "pozitivní bod obratu" je podle Bradáče v nedohlednu. I po otevření kin bude nutné počkat na americké filmy, které tvoří zhruba 70 procent tržeb a jejichž produkce nyní stojí.

"Očekávám, že přímé důsledky koronavirové krize pocítíme až do letní sezony příštího roku. Ty nepřímé, například v podobě pozastavených investic, budeme počítat na roky," domnívá se.

V krizových vládních balíčcích na podporu kultury zatím jasná slova o pomoci audiovizuálnímu průmyslu chybí. "Pro začátek by bylo vhodné, kdyby ministr kultury Lubomír Zaorálek zahrnul film a všechna jeho odvětví do složky s názvem kultura. Když jsem četl poslední verzi jeho kulturního balíčku, o audiovizi jako celku tam nebyla jediná zmínka, což vůbec nechápu," podotýká Bradáč. "Absolutně netuším, jakým způsobem vnímá všechny ty analýzy, které byly ministerstvu kultury za audiovizi předloženy," uzavírá.

Filmový kritik Kamil Fila vybral své oblíbené artové filmy a dokumenty, které si Češi mohou zakoupit a pustit v době karantény doma. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy