Fronty od pokladen až za roh. Do kin se vrací praotec letních trháků

Mojmír Sedláček Blahoslav Baťa Mojmír Sedláček, Blahoslav Baťa
4. 9. 2022 12:59
Šéf místní policie Martin Brody objeví na pláži hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že ženu zabil žralok. „Jeden z nejzásadnějších snímků kinematografie stále dokáže pořádně vyděsit,“ tvrdí o thrilleru Čelisti kritik Mojmír Sedláček.
Videorecenze filmového hitu Čelisti. | Video: Mojmír Sedláček, Blahoslav Baťa

Tehdy mladý režisér Steven Spielberg měl s natáčením obrovské potíže, loutky žraloků ničila slaná voda, část natočeného materiálu se málem utopila v oceánu. Výsledný snímek se od režisérovy vize velmi lišil.

"Mořský zabiják je ukazován jen vzácně, divák ví o jeho přítomnosti, ale netuší, kdy a jak se přesně objeví," popisuje nakonec silnou stránku filmu Sedláček, podle kterého vše umocňuje oscarová hudba Johna Williamse.

Po úspěšných testovacích projekcích se studio Universal rozhodlo podpořit film mohutnou reklamou a zvolilo do té doby nestandardní letní termín pro premiéru. "Právě tehdy se vžil pojem blockbuster označující film, na který se stojí fronty až za roh domovního bloku," dodává Mojmír Sedláček s tím, že tento hit ukázal tápajícímu Hollywoodu cestu směrem ke globální ekonomické dominanci.

 

Právě se děje

Další zprávy