VIDEO SPECIÁL: Oscaroví favorité

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 2. 2007 0:00
Speciál - Oscarové klání je nadosah. Podívejte se na ukázky ze všech favorizovaných filmů a hlasujte, kdo by měl vyhrát.

Ceny Americké filmové akademie se udílejí v Los Angeles v neděli večer, slavnostní ceremoniál začíná ve 2 hodiny ráno středoevropského času.

Favoritem je muzikál Dreamgirls s osmi nominacemi a drama Babel se sedmi. Po šesti nominacích mají britská Královna a Faunův labyrint, po pěti thrillery Skrytá identita a Krvavý diamant.

Se čtyřmi nominacemi očekávají oscarový večer filmy Skandální zápisky, Dopisy z Iwo Jimy a komedie Malá Miss Sunshine. Tři má drama Jako malé děti a dvě Let číslo 93. Jedinou nominaci pro film Poslední skotský král by mohl proměnit Forest Whitaker za ztvárnění ugandského diktátora Idi Amina.

Podívejte se na ukázky z dvanácti filmů, které mají největší šanci zabodoval letos na Oscarech. Přečtěte si recenze a hlasujte, který považujete za nejlepší?

Dreamgirls - Retro příběh dívčí skupiny Dreamgirls a jejich cesty za slávou, vroubené láskami slávou i zradou. Hrají Eddie Murphy, Jennifer Hudsonová, Jamie Foxx a Beyoncé Knowlesová.
Babel - V příběhu o neschopnosti dorozumění mezi lidmi se protne několik lidských osudů dvou amerických turistů, jejich dětí a mexické chůvy, hluchoněmé Japonky a marockých pastevců.
Královna - Hlavní favoritka kategorie nejlepší herečka, Helen Mirrenová, v tomto filmu ztvárnila britskou panovnici Alžbětu II v době krize monarchie po tragickém úmrtí princezny Diany.
Faunův labyrint - Snímek mexického režiséra Guillerma del Toro vypráví fantaskní příběh slečny Ofelie zasazený do období frankismu. Ofélie cestuje se svou těhotnou matkou Španělskem.
Skrytá identita - Mafiánský thriller Martina Scorseseho o bostonské válce policajtů a zločinců a jejich špehů v řadách soupeře. Kdo vyhraje? Jack Nicholson, Leonardo diCaprio nebo Matt Damon?
Krvavý diamant - Leonardo diCaprio podruhé: jako bezskrupulózní pašerák Archer, který se vydává spolu s dorbráckým Afričanem a idealistickou novinářkou za africkým krvavým diamantem.
Skandální zápisky - Učitelka keramiky Cate Blanchettová má poměr s jedním ze svých studentů, který otřese jejím profesionální i soukromým životem. Přihlíží její starší kolegyně Judi Denchová.
Dopisy z Iwo Jimy - Ve snímku clinta Eastwooda ožívá bitva mezi Američany a Japonci o tichomořský ostrov Iwo Jima. Ve Vlajkách našich otců z pohledu Američanů, tady z pohledu protivníků a v japonštině.
Malá miss Sunshine - Nezávislá komedie o cestě jedné lehce nenormální americké rodinky na soutěž miss, kde hodlá vyhrát jejich obtloustlá dcerka. Černý kůň letošního oscarového klání.
Jako malé děti - Kate Winsletová hraje nevěrnou manželku a Patrick Wilson nevěrného muže v domácnosti ve vynikající komedii z amerického maloměsta. Filmový souputník Americké krásy či Zoufalých manželek.
Let číslo 93 - Paradokumentární film Paula Greengrasse je prvním ze snímků reflektujících teroristické útoky z 11. září. Rekonstrukce osudů pasažérů uneseného letadla, které ztroskotalo v Pensylvánii.
Poslední skotský král - Drsné drama o krutém diktátorovi Idi Aminovi, který si v 70. letech získal navzdory krvavým praktikám srdce svého lidu i skotského doktůrka. O to těžší bylo vystřízlivění...

Hlasujte o tom, kdo si zaslouží Oscara

 

 

Právě se děje

Další zprávy