VIDEO Reitman natočil film o chorobném vlivu sociálních sítí

Kultura Kultura
20. 8. 2014 19:23
Tvůrce snímků Juno nebo Lítám v tom se pustil do analýzy internetového světa a v první upoutávce můžeme vidět herecké hvězdy Adama Sandlera a Jennifer Garner, které mu v tom pomáhají.
Jason Reitman.
Jason Reitman. | Foto: Warner Bros.

Praha - Poslední tvorba Jasona Reitmana se nesetkala s jednoznačnou pochvalou, ale reputaci mu může napravit snímek Men, Women & Children. Na příkladu několika středoškolských studentů a jejich rodičů ukáže, jak je reálný svět ovlivňován a pohlcován virtuálním prostředím online sítí. Volně přitom adaptuje stejnojmennou knihu Chada Kultgena.

Premiéru filmu uvidí Mezinárodní filmový festival v Torontu, kde se představí v sekci zvláštního uvedení. Česká premiéra zatím nebyla oznámena.

Melancholický tón upoutávky naznačuje, že Reitmanův film se bude držet skeptického přístupu humanistů, kteří v nadměrném užívání moderních technologií vidí odcizování lidí. Aby standardní styl nezávislého dramatu ozvláštnit, padlo rozhodnutí převést digitální obsah mobilů a tabletů do vnějšího světa, a tak všechny postavy vybavil levitující obrazovkou nad hlavou, která zobrazuje, čemu vlastně člověk věnuje pozornost, když míjí přátelé na chodbě školy nebo známé v nákupním centru.

Nápad vizualizovat internetový život člověka ve fyzickém prostředí přitom není úplně unikátní - v podobném měřítku se jím zabývaly krátkometrážní díla (např. Kybersvět), v obecné rovině se z toho stal nástroj znázornění sdělení z mobilního telefonu pro diváka - např. ve filmech Walter Mitty a jeho tajný život nebo Non-stop.

Podívejte s ena ukázku z filmu Men, Women & Children.
Podívejte s ena ukázku z filmu Men, Women & Children.

Nejznámějšími herci, kteří přijali roli ve filmu Men, Women & Children, jsou Jennifer Garner, která s Reitmanem spolupracovala na Juno, a Adam Sandler, pro kterého bude účast na vážném projektu příležitost opět dokázat, že jeho schopnosti přesahují buranský humor jeho vlastních komedií. Mladší diváky by měla zaujmout přítomnost Ansela Elgorta, který se úspěšně etabloval v letošní romantice Hvězdy nám nepřály.

Přestože mnozí diváci zůstali nezaujati jeho zvláštním melodramatem Prodloužený víkend a opožděným dospíváním v Znovu a jinak, s novým filmem, který by měl být blízký všem uživatelům Facebooku a jiných sociálních sítí, by mohl znovu dobít věhlas, kterým se pyšnil před pěti lety.

 

Právě se děje

Další zprávy