VIDEO Náckové ve sklepě, rebélie i démon Rumsfeld v Ji.hlavě

VIDEO Náckové ve sklepě, rebélie i démon Rumsfeld v Ji.hlavě
Retrospektiva Kidlata Tahimika.
Ji.hlavu navštíví také „otec filipínského nezávislého filmu“, režisér, herec, scenárista a producent Kidlat Tahimik. Zakladatel tzv. filipínské nové vlny a vlivný glosátor postkolonialismu a nerovnováhy moci ve světě. 
Součástí retrospektivy bude i Tahimikova Navoněná noční můra - směs deníkového filmu, dokumentárních postupů a filmového eseje. Tahimik si tímto filmym získal pověst objevitele, jehož pronikavá kritika rozdílů mezi bohatými a chudými a dalších sociálních problémů vyvěrá z jemného humoru, všednodennosti i lásky k dětským hrám a hrátkám se slovy.
Buenos Aire Free Party (r. Homero Cirelli), sekce Opus Bonum.
Banální výjevy z přípravy a průběhu freetechno party cyklicky střídá frenetický sled záběrů událostí z historie Argentiny evokujících hypnotický stav děsivého tripu. Estetika videoklipu zachycující stav entropie vs. syrový záznam reality.
Dopisy Maxovi (r. Eric Baudelaire), sekce Opus Bonum.
Bývalý ministr zahraničí samostatné Abcházie – země, kterou v její nezávislosti na Gruzii uznává jen několik států světa – Maxim Gvinjia je přítelem režiséra Erica Baudelaira, který mu od roku 2012 posílá dopisy z Francie. Intimní film o geopolitickém paradoxu.
Dvacetník (r. Tiago Tambelli), sekce Opus Bonum.
São Paulo, červen 2013: rozhodnutí městské samosprávy zvýšit cenu lístků městské dopravy o 20 centů vyvolává vlnu sociálních nepokojů. Ty jsou jen výrazem obecnější nespokojenosti pracujících se životními podmínkami. Étos karnevalu střídá atmosféra guerillových bojů, dvacetník jako metafora rozbouřené doby.
Foto: Aktuálně.cz
14. 10. 2014 11:53
Festival dokumentů v Jihlavě zveřejnil letošní program. Podívejte se na ukázky z nejzajímavějších filmů.

Video - Už po osmnácté nabízí Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava obrovskou škálu možností jak ukojit touhou po kvalitních nejen dokumentárních zážitcích. Od 23. do 28. října nabídne přes 200 filmů ze 42 zemí.

O ocenění nejlepší český dokument 2014 v sekci Česká radost se utká nejen dokument Danielův svět o pedofilním studentovi, který by však dítěti nikdy neublížil, svérázný povídkový film Gottland vycházející z reportáží polského novináře Mariusze Szczygiela nebo Tučkův Plán odhalující zákoutí developerství a politického rozhodování o veřejných věcech.

V kategorii Opus Bonum se sešli aspiranti na nejlepší světový dokumentární film. Mezi nimi je například francouzský dokument Rock v kostech, jehož autorka se nechala inspirovat ruskou nezávislou hudební scénou, punkrockem i politikou. Buenos Aire Free Party je svědectví o přípravách a průběhu freetechno party kombinované se záběry z historie Argentiny. Brazilský dokument Dvacetník se vrací do loňského června, kdy v Sao Paulu padlo rozhodnutí zvýšit cenu jídzného v hromadné dopravě.

Mezi moři, tak se jmenuje nová soutěžní sekce, ve které budou čtyři porotci hledat nejlepší dokument střední a východní Evropy. Témata se různí, od situace na Ukrajině (Euromajdan: hrubý sestřih), přes sociologický výzkum, který dokazuje, že mezi jakýmikoliv dvěma lidmi řetězec známých o maximálně šesti článcích (6 kroků od sebe), až po odhalování tajemství rakouských sklepů v režii Ulricha Seidla (Ve sklepě).

Podívejte se na ukázky z nejočekávanějších filmů MFDF Ji.hlava 2014!

 

Právě se děje

Další zprávy