VIDEO Indická romance okouzlí prostým vyprávěním

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 1. 2014 14:23
Film Cizí oběd má veskrze pozitivní poselství, přesto nejde o červenou knihovnu.
Cizí oběd - trailer CZ

Praha - Netradiční romance Cizí oběd se loni díky veskrze pozitivnímu poselství stala jedním z diváckých hitů karlovarského filmového festivalu. Snímek o lásce, jídle a lásce k jídlu je režijním debutem scenáristy Riteše Batry, který ho v premiéře uvedl loni v rámci Týdne kritiky v Cannes.

Foto: Aktuálně.cz

„Příběh snímku se odvíjí od příběhu jednoho špatně doručeného oběda k příběhu naděje, která přichází zcela nečekaně. Díky malému zázraku velkého města se hrdinové snímku stávají něčím víc než pouze doručovaným zbožím. Přitahují mě příběhy, které nám ukazují, jak je život někdy směšný, a že i všední život může být něčím zajímavý. Tohle silně rezonuje i ve snímku Cizí oběd, jehož hrdinové zjistí, že zapomněli spoustu příběhů ze svého života, protože je neměli komu vyprávět. Náznaky magického realismu pak vedou diváky k úvahám, zda by sami byli ochotni uvěřit neuvěřitelnému," říká režisér Riteš Batra.

Už 120 let prý ženy v Bombaji posílají svým manželům do práce obědy v kastrůlcích prostřednictvím pozoruhodné sítě zhruba pěti tisíc poslíčků. Neumějí číst ani psát a v labyrintu velkoměsta doručují obědy pomocí složitého kódovacího systému barev a symbolů. Vědci z Harvardovy univerzity ho analyzovali a dospěli k závěru, že na špatnou adresu doputuje jen jeden z milionu obědů.

A právě ojedinělý zatoulaný oběd svede dohromady osudy dvou lidí - půvabné Ily (Nimrat Kaur), která marně bojuje o pozornost svého muže, a úředníka Saajana, kterému důchod nepříjemně klepe na dveře. Toho ztvárnil Irrfan Khan, známý z filmů Pí a jeho život či Milionář z chatrče. Ve výrazné roli se objevil také v americké verzi seriálu HBO Terapie.

Krátký film Riteše Batry natočený v arabštině a nazvaný Café Regular, Cairo se promítal na více než 40 festivalech a získal tucet ocenění včetně ceny mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI na přehlídce v Oberhausenu. V současnosti pracuje na novém filmu Fotograf a sbírce povídek.

 

Právě se děje

Další zprávy