VIDEO Jak akceptovat soudobou hudbu? ptá se nový dokument

jlp
11. 2. 2015 17:11
Komu je soudobá hudba určena? Kdo ji skládá a proč? Má se vůbec líbit? Odpovědi na tyto otázky hledá filmový režisér Jan Hubáček ve svém dokumentu Akcept.
Podívejte se na ukázku z dokumentu Akcept.

Praha - Nejznámější skladbou soudobé hudby je 4’33 z pera Johna Cage, trvá čtyři a půl minuty a za celou dobu nezazní jeden jediný tón, slyšitelné je jen naprosté ticho. Další známou skladbou je Helicopter String Quartet - symfonie pro čtyři helikoptéry a smyčcové kvarteto od skladatele Karlheinze Stockhausena. Právě tímto hudebním dílem připravovaný film Akcept začíná a postupně své diváky se soudobou hudbou seznamuje.

Akcept.
Akcept. | Foto: Aktuálně.cz

Hubáček chce odpovídat otázku, proč je soudobá hudba celosvětově většinovou společností ignorována nebo přímo zavrhována? Proč skladatelé brojí proti melodii a používají všemožné metody jako třeba hraní na ohnutý plech nebo zvukové vibrace zaznamenávané anální sondou? Prostřednictvím rozhovorů s laickou veřejností i nizozemskými, německými či americkými odborníky na soudobou hudbu Hubáček konstruuje složitou existenci osobitého „hudebního umění“.

„Prostě do toho řež, žádné orchestrální hraní,“ vysvětluje bubeníkovi mladá komponistka soudobé hudby a absolventka Janáčkovy akademie v Brně Lucie Vítková, která je ústřední postavou Hubáčkova filmu a nezasvěceného diváka provází světem soudobé hudby. V době natáčení pracovala Vítková na své absolventské skladbě určené pro velký orchestr nazvané Akcept.

„Skladba Akcept se stala páteří našeho dokumentu. V tom slově je obsaženo skoro všechno, co se snažím v dokumentu o soudobé hudbě říct – přijetí, otevřenost, souhlas k zažití situace, nepředpojaté sledování procesu nebo snaha protestovat. Chceme tak společně s divákem poodhalit nechtěnost nové hudby,“ vysvětluje Hubáček volbu tématu i titulu pro vznikající dokument.

Mekkou soudobé hudby u nás je festival Ostravské dny, jehož zakladatelem je český skladatel soudobé hudby Petr Kotík, žijící v New Yorku, který přirovnává pražskou hudební scénu ke smetišti. „Ale i na smetišti může vykvést růžička,“ dodává v jedné z ukázek.

Akcept.
Akcept. | Foto: Aktuálně.cz

Drtivou většinu residentů festivalu Ostravských dnů tvoří zahraniční studenti, skladatelé, pedagogové a hudebníci. „Mysleli jsme, že vrcholem sledování skladby bude premiéra Akceptu na Ostravských dnech. Pokračovali jsme ale dál, protože Lucie Vítková tím teprve zahájila své mezinárodní působení,“ říká režisér.

Nezávislý dokumentární film Akcept vzniká v režii Jana Hubáčka už několik let. “Nyní jsme ve fázi postprodukce, kdy se snažíme vytáhnout z padesáti hodin materiálu to nejlepší,“ vysvětlila produkční Zdeňka Kujová současnou situaci. O spolupráci na projektu projevila zájem Česká televize Ostrava a premiéra bude ještě letos.

 

Právě se děje

Další zprávy