VIDEO: Druhý Hobit láká na opulentní triky i Šmaka

Kultura Kultura
12. 6. 2013 8:00
Podívejte se na první ukázku z druhého Jacksonova Hobita
Bilbo Pytlík (Martin Freeman).
Bilbo Pytlík (Martin Freeman). | Foto: Warner Bros.

Preview - První Hobit dopadl jako chytrá horákyně. S celosvětově utrženou rovnou miliardou byl úspěšný, producenti však s příplatky za 3D a desetiletou inflací čekali zásadně větší úspěch než nejnižší americké tržby v sérii.

S hodnocením 8.1/10 na IMDb.com jde o jasně kladně přijímaný film, s 65% poměrem kladných recenzí na metakritickém serveru Rottentomatoes.com (od „top kritiků" už jen 44 %) však přichází na mysl, že tohle už nebude všemi milovaná série jako předchůdce. Správně lákat na další díl je nyní proto tím zásadnější.

Po prvním videodeníku sledujícím Gandalfa v Dol Gulduru a pár pohledech do zákulisí přichází vizuálně sdílný teaser. Jako by Peter Jackson už věděl, co sneseme, takže je především přeplněný opulentními vizuálními efekty, jichž se propagace jedničky zprvu relativně bála.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zatímco na Neočekávanou cestu se tedy lákalo především novozélandskými krajinkami snažícími se vytvořit paralelu ke Společenstvu prstenu, tentokrát tvoří značnou část upoutávky přesně ty trikové scény, jejichž „přeplácanost" byla již před rokem touto dobou terčem dohadů. Nyní však víme, jak do Hobita pasují, takže jimi již nejsme překvapeni a můžeme v klidu hádat, co se za kterým záběrem skrývá.

Překvapivě nejvíc prostoru získal Orlando Bloom coby Legolas. V předloze se tento člen Společenstva vůbec nevyskytuje, víme však, že Jackson se po diskutovaném rozdělení knihy na tři díly rozhodl využít vše, co jen Tolkienův svět nabízí. Navíc se na starou známou postavu může podařit nalákat o pár fanoušků navíc.

Vlastně by se dalo říct, že čistě podle teaseru se Bloom jeví zásadnější pro děj než Martin Freeman v hlavní roli, ale to se samozřejmě v samotném filmu uvede do pořádku.

Připomeňte si na fotografiích prvního Hobita při čekání na druhého:

Ve dvou minutách se daří představit i několik nových charakterů. Lee Pace coby elfský král Thranduil se objevil už v prologu Neočekávané cesty a trpaslíci s ním mají nevyřízené účty. Poprvé poznáváme Legolasovu společnici Tauriel v podání Evangeline Lilly (proslavená seriálem Ztraceni). Ta je zcela původní postavou, která nevystupuje v žádném z Tolkienových příběhů. Naopak Bard (Luke Evans) patří mezi nejzásadnější postavy dalších dílů Hobita.

Foto: Warner Bros.

Notoricky známou scénou z knihy je úprk v sudech po řece, v Jacksonově podání očividně velmi akční. Naopak další přidanou scénou je výprava Gandalfa a Radagasta do Dol Gulduru, kde budou rozplétat tajemství neznámého nekromanta.

Dál se krom neurčitých epických a akčních záběrů, v nichž mohou rozpoznávat jednotlivé scény a lokace jen znalci knihy, především představí drak Šmak, jemuž poprvé vidíme do tváře. Tady se sluší podotknout, že upoutávky nevznikají ze zcela hotových záběrů a úroveň triků, jež za těch 120 vteřin značně kolísá, může být ve výsledném snímku jiná.

Jde o upoutávku na tak raný stupeň propagace nečekaně sdílnou. Fanoušci Tolkiena jejím rozborem jistě stráví pěkných pár minut, protože tolik nových obrazů na tak malé ploše Jackson nenabízí často. 

Ze strany Jacksona i studia jde nejspíš o nutnou snahu zavděčit se. Vlastně se má za to, že i onu miliardu se Neočekávané cestě podařilo nastřádat jen díky tomu, že ostatní produkce se bály jít do střetu s návratem do Středozemě, v prosinci byla proto kina konkurencí vyklizena.

12. 12. 2013, kdy Hobit: Šmakova dračí poušť dorazí do našich kin, už bude mít pozici nepochybně těžší. Třetí díl přijde do kin 17. prosince 2014.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy