VIDEO "Domácí" Habanera a krátké skvosty Sundance

Kultura Kultura
19. 1. 2014 15:01
Podívejte se na všechny filmy ze soutěže kraťasů v Sundance
MeTube: Habanera
MeTube: Habanera | Foto: Metube

Video - První velkou festivalovou událostí sezony je pravidelně americký Sundance, na který od 16. do 26. ledna zamíří do lyžařského střediska Park City v Utahu kolem pětačtyřiceti tisíc filmových fanoušků.

Pro milovníky filmu, kteří se do Utahu nedostanou letos festival připravil 15 krátkých filmů na svém kanálu na Youtube. A nutno dodat, že jsou to skvosty.

"V posledních letech se pokoušíme pomocí digitálních nástrojů a technologií přilákat další diváky, aby náš festival byl dostupnější," řekl Keri Putnam, výkonný ředitel Sundance Institute. "Naše iniciativa na YouTube umožňuje lidem kdekoli na světě vidět výběr krátkých filmů ve stejné době, kdy budou mít premiéru na letošním festivalu."

Není asi nutné připomínat, že festival Sundance založil herec Robert Redford a kariéru tam odstartovali pozdější režisérské superhvězdy včetně Quentina Tarantina a Davida O. Russella.

Z festivalové nabídky soutěžních krátkých filmů upozorňujeme na pět skvostů:

1. MeTube: August Sings Carmen "Habanera" (režie Daniel Moshel)

Okouzlující "domácí video" s árií George Bizeta Habanera z opery Carmen je poctou tisícům uživatelů YouTube, videobloggerům a nadaným i méně nadaným selfpromotérům na internetu. Mimochodem, tento snímek promítal v sobotu večer i Festival krátkých filmů Praha.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

2. Dig (režie Toby Halbrooks)

Malá holčička sleduje, jak její otec kope díru na jejich dvorku. O jejím účelu se může jen dohadovat...

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

3. Notes on Blindness (Peter Middleton)

V roce 1983 spisovatel a teolog John Hull oslepl. Aby pochopil smysl ztráty zraku, začal si vést zvukový deník. Zahrnuje sny, vzpomínky i nápady a vtáhne diváka do bohatého Hullova vnitřního života.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

4. Allergy to Originality (režie Drew Christie)

Vtipný animovaný dokument zkoumá bohatou historii přizpůsobování se, plagiátorství, a jiných forem přivlastňování v umění.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

5. Gregory Go Boom (režie Janicza Bravo)

Paraplegik opouští domov, aby našel sám sebe.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Další soutěžní snímky ze sekce krátkých filmů festivalu Sundance lze najít na Youtube. Podívejte se také na výběr dlouhometrážních soutěžnách snímků ze Sundance:

 

Právě se děje

Další zprávy