Vertikální film o mladých, kteří pomáhají. Čech za něj získal cenu v Cannes

ČTK ČTK
11. 7. 2021 7:22
Za krátký snímek Bagman o mladých lidech, kteří dobrovolně pomáhají za pandemie, dostal český tvůrce Jan Kellner druhou cenu v soutěži začínajících filmařů Nespresso Talents. Sošky byly uděleny v pátek na festivalu ve francouzském Cannes, uvedla stanice RFI.
Kellnerův film Bagman se umístil druhý. | Video: Nespresso Talents

Kellner nestudoval filmovou školu, řemeslo se učil natáčením maturitních plesů či svateb. Od reportáží se postupně dostal k reklamnímu videu. "Stále si hledám cestu, jak dostat razítko 'filmař' a být si alespoň více jistý sám sebou v tom, co dělám," vysvětlil časopisu Film a doba, proč se přihlásil do soutěže Nespresso Talents.

Třetí místo obsadila makedonská tvůrkyně Nicolina Sterbet, která žije v Praze. Letošní ročník soutěže vyhrál Rus Klim Tukajev, který si ale pro ocenění do Cannes nemohl přijet kvůli protipandemickým omezením.

Soutěž Nespresso Talents se zaměřuje na krátké filmy natočené v takzvaném vertikálním formátu, tedy tvořené pro mobilní telefony držené v ruce na výšku. Letošního ročníku se zúčastnilo téměř tisíc tvůrců. Ocenění dostávají peněžitou odměnu a pozvánku na další ročník festivalu.

V soutěži čeští tvůrci uspěli již dříve, vloni byla mezi trojicí nejlepších Daniela Hýbnerová.

 

Právě se děje

Další zprávy