Venuše je křížencem Svěráka, Lolity a My Fair Lady

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 8. 2007 13:50
Musí být film o stáří laskavý? Odpověď závisí na věku
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Svěrákovy Vratné lahve do české kinematografie (neúmyslně) vnesly trend reagující na stárnutí populace. Při klesající porodnosti a rostoucí délce života není asi daleko doba, kdy nejzajímavější diváckou skupinou budou důchodci.

Zbrojí na ně i zahraničí: aktuálně ve filmu Venuše, který vstupuje do českých kin ve dvou kopiích. Od komedií úplně nečekáte, že odhalí hlubiny lidské existence. Ale nemusí hned tak smířlivě dojímat. Aspoň v jistém věku - a o ten tu jde především.

Hrdinou je londýnský herec Maurice v důchodu, který si krátí s kamarádem Ianem návštěvami divadel či vzájemnou ochutnávkou bohatých zásob léků. Pak ale Ianovi nasadí venkovští příbuzní do bytu jako opatrovnici pubertální praneteř Jessie.

Vzpurné děvče toužící jen po kariéře modelky nemá se staříky trpělivost, nicméně s mírně nonkonformním Mauricem najde společnou řeč. Její vztah k němu ovšem připomíná hru kočky s myší: přátelí se s ním, když se jí to zrovna hodí, flirtozně ho nechává sáhnout tu na ramínko, tu na ručku a v závěru ho sprostě využije.

Foto: Bontonfilm
  

Pak ale zákonitě přijde dívčino prozření a ústřední dvojice si předá, co se očekává: Jessie Mauriceovi trochu vzruchu do podzimu života, z opačné strany putuje moudrost a nadhled.

Peter O´Toole si za roli lehce chlípného staříka odnesl nominaci na Oscara i na britské ceny Bafta. A opravdu přesvědčivě ztvárnil olysalého sedmdesátníka, jehož věčná vášeň je v ostrém kontrastu s jeho tělesnou schránkou.

Připomíná profesora Higginse, který se více méně marně snaží vzdělávat a kultivovat svou Lízu a hledá v ní (marně) své mládí. Venuše má ale oproti My Fair Lady i erotický rozměr vztahu. Tím připomene další klasický film - nedávný hit karlovarského festivalu, několik desetiletí starou Ashbyovu komedii Harold a Maude.

Našly by se i prvky z Lolity, ovšem Venuši se nepodařilo nerovný vztah podat jinak než lehce uslintané poslední dobrodružství. Břitký/britský a sarkastický černý nadhled by asi mohl starším divákům uškodit nebo je šokovat. Film prostupuje jen krotký a laskavý humor, ne nepodobný právě svěrákovskému.

S českým kinohitem spojuje Venuši i téma neschopnosti se se stářím smířit. V době posedlé krásou a mládím není divu, že se hrdinové bouří - i když Maurice si je vědom své bláhovosti a léčí si ji u bývalé ženy v podání Vanessy Redgraveové. A proč mužům to marně vzpurné úsilí nedopřát; jen by to mohli činit odvázaněji, nebo aspoň s menší dávkou sentimentu.

Je tu pár vtipných momentů: třeba sklonek Mauricovy herecké kariéry obstarávají televizní role umírajících staříků, na nadvládu mládí oba důchodci reagují sarkastickým povzdechem "kill the young". 

Foto: Bontonfilm

Ale celkově je Venuše laskavá jako sestřička v nemocnici nebo pečovatelka v domě pro seniory. Plyne pomalu jako líné odpoledne v domově důchodců a největším rozruchem je tu operace prostaty.

Na představeních pro důchodce má film šanci stát se hitem. Ostatním nezbývá než čekat spolu s Jessie na tu životní moudrost, která jim zabrání kritizovat vlídné filmy o stáří. A na dobu, kdy už smrt nepůjde vykázat.

Venuše (Venus), Velká Británie 2006. Scénář Hanif Kureishi, režie Roger Michell, hrají Peter O´Toole, Leslie Phillips, Jodie Whitakerová, Vanessa Redgraveová a další. 95 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy