Nabarvené ptáče jde do českých kin. Co na něj říkají osobnosti českého filmu?

Magdaléna Medková ČTK Magdaléna Medková, ČTK
Aktualizováno 11. 9. 2019 13:31
V pražském Kongresovém centru bude mít tuto středu českou premiéru film Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Zítra ho pak začnou promítat kina. Po premiéře na Benátském filmovém festivalu sklízí po světě ohlas, přestože nedosáhl na žádnou z cen. Podívejte se, jak Marhoulův snímek komentují osobnosti české kinematografie.

 

Foto: Aktuálně.cz

Filmový kritik Kamil Fila: Benátky jsou dnes prestižnější než Oscaři

"Je to historický úspěch samostatné České republiky, nic takového se ještě nestalo. Naposledy měl mezinárodní úspěch film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále, který byl na berlínském Berlinale," říká pro Aktuálně.cz filmový kritik Kamil Fila.

"Benátky a Cannes jsou prestižnější než Oscaři. Na Oscarech není podstatné, jestli je ten film premiéra. Jsou tam i filmy staré několik let, navíc se do nich může přihlásit kdokoliv." 

Film Nabarvené ptáče hodnotí Fila také z produkčního hlediska. "Snímek má za sebou velkého evropského producenta. Nevím, kolik přesně stál, ale odhaduji, že to bylo více než 100 milionů korun, možná dvě stě. V Česku by tenhle typ filmu nikdo nezaplatil, ty doby jsou už pryč," říká Fila. 

Film podle něj přesahuje hranice České republiky, ale zároveň jako by odkazoval na 60. léta. Dobu, kdy měli čeští režiséři světový úspěch. "Nabarvené ptáče se navíc dostalo také na festival v Torontu, to je klíčový festival pro nominaci na Oscary. "

 

Právě se děje

Další zprávy