Velký průvodce světem Hobita aneb Středozemí tam a zase zpět

Jiří Kropáček Štěpán Plaček Kultura Jiří Kropáček, Štěpán Plaček, Kultura
28. 11. 2014 12:58
Připomeňte si hlavní postavy i místa děje z filmové adaptace knihy J. R. R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Závěrečný díl filmové trilogie právě míří do kin.

Grafika - Kniha J. R. R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky vyšla poprvé v roce 1937 a je úvodem k rozsáhlé a jazykově i myšlenkově propracovanější trilogii Pán prstenů, která vyšla v letech 1954-1955. Bez znalostí některých detailů z Hobita čtenář později jen obtížně proniká do Pána prstenů.

I proto vám nyní nabízíme rekapitulaci pojmů, postav a míst z Tolkienovy Středozemě.

Hobit je příběhem o usedlém a pohodlném hobitovi jménem Bilbo, jemuž život obrátí naruby kouzelník Gandalf, který Bilba pošle se skupinou trpaslíků na dalekou a nebezpečnou výpravu za pokladem. Výprava, která nenápadně přerůstá v boj dobra se zlem, se hemží skřety, obřími pavouky nebo obry, na druhé straně i vznešenými elfy, hodnými lidmi a dalšími postavami Tolkienovy fiktivní Středozemě. Zlo ztělesňuje drak Šmak a v příběhu se objevuje i podivné stvoření Glum se svým prstenem, který se společně s čarodějem Gandalfem později stane jednou z hlavních postav legendární trilogie Pán prstenů.

Filmového zpracování Hobita se ujal po mnoha peripetiích Peter Jackson, který předtím zfilmoval také trilogii Pán prstenů. První díl Hobit: Neočekávaná cesta měl premiéru v prosinci 2012, následoval snímek Hobit: Šmakova dračí poušť, který byl uveden loni v prosinci. Nyní do kin míří poslední část Hobit: Bitva pěti armád, která se bude v českých kinech promítat od 11. prosince.

Samotný Tolkien filmaře nemiloval a tvrdil, že jeho knížky jsou nezfilmovatelné. Ke změně názoru ho přinutila až finanční tíseň. V roce 1969 prodal filmová práva za 250 tisíc dolarů Saulu Zaentzovi, který později stál například za některými filmy Miloše Formana. Zaentz se v 70. letech podílel na nepříliš povedené animované verzi Hobita, ale v 80. letech potkal Jacksona a okamžitě ho nechal smluvně ustanovit jako režiséra potenciálního hraného filmu. Kvůli kapacitě vlastní firmy poté postoupil práva společnosti New Line Cinema.

Video - Hobit: Bitva pěti armád

 

Právě se děje

Další zprávy