Tropická vedra trápí i filmaře atentátu na Heydricha

ČTK ČTK
12. 8. 2015 10:16
Filmaři využili na Barrandově rozsáhlé dekorace kostelní krypty, náročná stavba o rozměrech 15 x 35 x 14 metrů vznikala osm týdnů za účasti čtyř desítek lidí.
Aňa Geislerová a Jamie Dornan
Aňa Geislerová a Jamie Dornan | Foto: Hermína

Praha – Nezvyklá vedra ztížila práci i zahraničním filmařům, kteří v Česku už téměř tři týdny natáčejí koprodukční historické drama Anthropoid věnované atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha.

První klapka se ozvala 23. července v brdských lesích. V rekordním parnu tam paradoxně vznikly zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze.

Do hlavních rolí Kubiše a Gabčíka obsadil britský režisér Sean Ellis herce Jamieho Dornana a Ciliana Murphyho. Prvního z nich proslavila hlavní mužská role v erotickém romantickém trháku Padesát odstínů šedi.

Další záběry se natočily v barrandovských ateliérech, konkrétně ve velkolepé dekoraci interiéru pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje.

"Například strop vážící 16 tun byl vyroben zvlášť na zemi a vytažen nahoru na 38 řetězových kladkách," komentoval to vedoucí barrandovské stavby Štěpán Červený. Dekorace byla podle něj náročná i na spotřebovaný materiál. Barrandovští využili 910 pytlů betonu, 300 pytlů omítky a 3300 metrů čtverečních deskového materiálu.

Natáčení filmu Anthropoid
Natáčení filmu Anthropoid | Foto: ČTK

"Vyráběly se také modely, formy a odlitky štuků na zdobení. Vznikla tak impozantní a autentická dekorace kostela, v němž se parašutisté po atentátu skrývali a svedli svůj závěrečný boj," dodal Červený.

Český koproducent snímku David Ondříček považuje atentát na Heydricha za největší hrdinský čin československé historie. Barrandovskou dekoraci pochválil už začátkem července na tiskové konferenci v rámci karlovarského festivalu.

"Je fascinující, že takový příběh existuje, je skvělé, když mohu ztvárnit někoho, kdo skutečně existoval," řekl tehdy Dornan a přiznal, že hrdinský čin obou parašutistů na něj udělal velký dojem. "Byl to čin svědčící o tom, že jsou Češi odhodláni bojovat," dodal.

Partnerku Jozefa Gabčíka ztvární Aňa Geislerová, v dalších rolích se objeví Alena Mihulová, Václav Neužil, Jan Budař, Martin Hofmann a Ondřej Malý. Plátnem se mihne i Kryštof Mucha ze společnosti Lucky Man Films, která natáčení v Česku zajišťuje.

 

Právě se děje

Další zprávy