Věčný je svit Gondryho ošvédované mysli

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 7. 2008 16:15
Slavný hračička natočil film tak trochu o sobě

Recenze - Nový snímek režiséra Michela Gondryho Prosíme přetočte se na letošním festivalu ve Varech stal jedním z největších diváckých hitů. Ne náhodou - je to totiž jedna z nejlepších oslav filmového fanouškovství.

Gondry se po videoklipových angažmá pro Massive Attack či Bjork proslavil ve spolupráci se scenáristou Charlie Kaufmannem, který je podepsaný pod jeho filmy Slez ze stromu a hlavně skvělým Věčným svitem neposkvrněné mysli. Předloni přišla už bez Kaufmannovy pomoci Nauka o snech a nyní Prosíme přetočte.

Foto: Aktuálně.cz

Dva outsiderští hrdinové tu po znehodnocení (tedy přemazání) sbírky videokazet ve videopůjčovně napravují věc tak, že vytvoří zbrusu nové videohity. Nejsnadnější způsob je i ten nejbizarnější: Jerry a Mike se rozhodnout natočit vlastní verze největších hollywoodských hitů.

Jejich "švédované" verze filmů Krotitelé duchů, King Kong či Robocop se stanou nečekaným hitem v sousedské komunitě - dokud na ně nedopadne tvrdá ruka Sigourney Weaver jako obhájkyně autorských práv. A jak se lépe rozloučit s rozjetým byznysem než natočit film o slavném jazzmanovi, který prý bydlel ve zdejší čtvrti.

Chcete se ošvédovat?

  • Hravé doplnění svého světa nabízí tvůrci filmu i na internetu.
  • Oficiální stránky filmu  nabízejí každému zájemci vlastní možnost se ošvédovat.
  • Stránky http://swededfilms.com/films.html pak řadu ošvédovaných kousků z filmu i odjinud.

Gondry se ani tentokrát nevzdává oslavy mimoňství a "nekompatibility", ale nejvíc ze všeho je Prosíme přetočte zábavný i dojemný pohled na filmové fanoušky, kteří jsou pro svou vášeň schopni udělat vše. V jeho novém komickém vyprávění se nemaže paměť ani neprochází sny, je to příběh z normálního světa, i když o normálnosti jeho hrdinů tu pochopitelně nemůže být řeč.

Jerry a Mike sice své filmy natáčejí spíše jako nouzové řešení, ale smrtelná vážnost situace jim nebrání bohapustě se u toho bavit; když pobíhají knihovnou v alobalu jako hvězdy Krotitelů duchů a s pomocí vyřazené ledničky simulují vesmírnou loď z 2001: Vesmírná odyssea.

Foto: Aktuálně.cz

A jejich radost se přenáší i na příjemce, kteří nové filmy milují mnohem víc než původní. Je v nich totiž cítit duše, i proto jsou tak vzdálené světu technicky dokonalých, ale jinak spíše prázdných komerčních filmů.

V představitelích hlavních hrdinů Jacku Blackovi a Mosi Defovi našel Gondry neodolatelnou komickou dvojici, kterou coby filmová krasavice doplňuje nezaměnitelná tvář Melonie Diaz. Třem nadšeným filmovým dětem asistuje roztomilá Mia Farrow v roli věrné zákaznice a Danny Glover v roli majitele videopůjčovny - kteří natočí novou verzi Řidiče slečny Daisy.

Téma filmu dokonale koresponduje s Gondryho originálním rukopisem a vizí; s jeho imaginací, hračičkařením a láskyplným nadšením, se kterým se spolu se svými hrdiny vrhá do výroby amatérských filmů. Stejně jako Stéphane a Stéphanie v Nauce o snech vyráběli své figurky.

S Kaufmanem ovšem spoléhal na zázemí originálních, dramaticky dobře vystavěných příběhů, zatímco jeho poslední dva filmy vynikají vizuální hravostí, jinak se rozpadají spíš série epizod a dramaturgicky úplně nedrží pohromadě.

Co se ale nedostává Gondrymu jako scenáristovi, bohatě vyvažuje právě jako režisér. Neváhá být spolu se svými hrdiny totálně out s anachronickým systémem VHS. Většina "remaků" pochází právě z 80. let, kdy VHS technologie byla na vrcholu, byť se ošvédování dočká i novější Pán prstenů nebo zmíněný "archivní" Kubrickův majstrštyk.

Filmovou magii oslavuje Gondry se sbírkou udělátek smontovaných ze součástek aut z místního vrakoviště a do it yourself poetika filmu tím ještě získává na důraznosti.

Rozjezd je trochu rozpačitý, s logikou si nikdo hlavu neláme a hrdinové se do svízelné situace dostanou poněkud krkolomnou cestou, která zahrnuje Jerryho paranoiu z místní elektrárny a následnou proměnu v obří tlustý magnet.

Ale poté se rozjede vizuální jízda nabitá nápady, třeštění, v němž ústřední trio přechází z jednoho filmu do druhého. Po silné střední části však zase přichází podobně rozpačitý závěr natahovaný skoro až do nemožna.

Foto: Aktuálně.cz

Všechny vtípky Gondrymu nevyjdou, film občas může působit i poněkud infantilně, nicméně nelze mu upřít zápal a svérázné kouzlo, které je vlastní i jeho dvěma zapáleným video nadšencům. A bude to i láska jeho fanoušků, která překoná zklamání, že další Věčný svit se nekoná.

Přes všechny nedokonalosti a probleskávající chaos totiž Gondry provádí diváky svým podivuhodným světem velmi jistě; stačí se nechat vést. Což se týká i velkolepého závěru: ve vleku Gondryho nadšení ani nemáte šanci, aby vám došlo, že závěrečné melodrama možná přece jen trochu tlačí na pilu a slzné kanálky.

Prosíme přetočte (Be Kind Rewind), USA 2008, Scénář a režie Michel Gondry, hrají Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Melonie Diaz, Sigourney Weaver a další. Distribuce Blue Sky. Premiéra 17. července 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy