Ve vodním kině to šplouchalo do rytmu

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 9. 2006 14:00
Karlovy Vary   Dive in kino,  jedna z atrakcí Fresh Film Festu, uvedlo dokument Block Party. Obojí umožňuje bezprostřední ponor: do živlu vodního i hudebního.
Foto: IMDb

Block Party je o jednom splněném snu: vypráví,  jak newyorský komik a hudebník Dave Chapelle organizuje pouliční slavnost pro tisíce lidí v ulicích Brooklynu. "Chtěl jsem uspořádat koncert, jaký jsem sám toužil vlastně odjakživa vidět," prohlásil.

Foto: Danica Kovacevic

A tak se nadšeně pustil do příprav; začal svolávat známé i neznámé aktéry z celé Ameriky, z rodného Clevelandu povolal své sousedy i univerzitní kapelu. Mnozí měli navštívit New York poprvé v životě. I jejich bezprostřední radost z nečekaného pozvání se ocitla na plátně.

Party desetiletí - "oslava života, zábavy a sounáležitosti" - vypukla 18. září 2004. Chapelle publikum rozehříval politicky značně nekorektními vtípky a vše korunoval uvedením hvězdných jmen převážně afroamerické hudby, jako je Mos Def, Erykah Badu, Lauryn Hill či Wyclef Jean.

Foto: Danica Kovacevic

A také kompletní The Fugees, kteří na Chapellově party veřejně vystoupili poprvé po sedmi letech a jejichž závěrečná coververze Killing Me Softly také film završuje.

Diváci to všechno včetně příprav, neopakovatelné atmosféry a skvělých hudebních výkonů mohou vidět díky Michelu Gondrynu, autoru Věčného svitu neposkvrněné mysli i řady videoklipů pro slavná jména: Foo Fighters, Rolling Stones, Björk či Chemical Brothers.

Foto: Danica Kovacevic

Film je hudbou přímo nabitý a v kině vás určitě donutí podupávat si do rytmu. V bazénu hotelu Thermal, kde se Block Party promítala jako atrakce takzvaného dive in kina, to ovšem šlo trochu těžko; nehledě na to, že zvuk se trochu tříštil a mísil se šploucháním a cinkáním ledu v koktejlech.

Část lidí film sledovala usazena na nafukovacích matračkách a pneumatikách. Někteří odvážlivci se postarali, aby byl název atrakce naplněn doslova. Ponořili se do vyhřívané vody, nad níž šlo kvůli ne úplně příznivému počasí trochu o zdraví; a vydrželi to poměrně dlouho. Jiní dali přednost jen sledování z  vodou tolik nepoznamenaných prostor.

Foto: IMDb

Block Party byla u nás poprvé uvedena na letošní mezinárodní karlovarské přehlídce; po Fresh Film Festu tamtéž míří do kin - nová distribuční společnost Blue Sky ho tam uvede 21. září.

Studentský Fresh Film Fest dnes večer čeká slavnostní vyhlášení výsledků.

 

Právě se děje

Další zprávy