Ve Varech měl světovou premiéru digitalizovaný Vynález zkázy

ČTK ČTK
10. 7. 2015 23:30
Souběžně se promítal i na Světové výstavě EXPO 2015 v Turíně, v Muzeu pohyblivého obrazu v New Yorku a v České televize.
Vynález zkázy, nejúspěšnější český film všech dob.
Vynález zkázy, nejúspěšnější český film všech dob. | Foto: Economia

Karlovy Vary - Na karlovarském festivalu měla v pátek večer světovou premiéru digitálně restaurovaná verze filmu Vynález zkázy Karla Zemana z roku 1958, který je nejúspěšnějším domácím snímkem - byl prodán do osmi desítek zemí.

Souběžně s projekcí ve Velkém sále Thermalu se promítal i v rámci Světové výstavy EXPO 2015 v Národním muzeu filmu v Turíně, v Muzeu pohyblivého obrazu (Museum of the Moving Image) v New Yorku a v České televizi. A stejně jako před lety i dnes diváci fandili neohroženému inženýrovi Hartovi z populární vernovky v jeho cestě za záchranou lidstva.

Oproti původnímu snímku ale měli nyní jeden zážitek navíc. Během digitalizace totiž restaurátoři nalezli vystřiženou scénu z filmu, o jejíž existenci nikdo nevěděl - a po téměř 60 letech ji vrátili zpět.

Digitální restaurování Vynálezu zkázy byl náročný proces. V první fázi byl film přepisován z celuloidového pásu na digitální nosič, následně byly odstraněny nečistoty z každého filmového pole, což zabralo půl roku práce.

Celkem bylo vyčištěno 117 288 filmových políček, na kterých bylo přes šest milionů nečistot. Po technických úpravách se přistoupilo k barevné korekci, aby se podoba restaurovaného filmu co nejvíce přiblížila původní podobě filmu tak, jak ho vytvořil Zeman. Další fází obnovy bylo restaurování zvuku.

Digitalizace se uskutečnila v rámci projektu Čistíme svět fantazie Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize. Jeho cílem je v průběhu tří let digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a dát jim znovu život. Tím dalším bude Baron Prášil. Projekt vzniká za finanční podpory ministerstva kultury a Státního fondu kinematografie.

Garantem digitalizace je americký expert James Mockoski, uskutečňuje se pod vedením hlavního restaurátora Ivo Maráka ve společnosti Universal Production Partners (UPP), obnovu zvukové části filmu zajišťuje společnost Soundsquare pod vedením Pavla Rejholce. Na restaurování se podílí také režisérova dcera Ludmila Zemanová.

Nadace české bijáky má na kontě restaurování Formanovy komedie Hoří, má panenko, snímku Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci, filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky a filmu Tomáše Vorla Kamenný most.

Vynález zkázy je prvním Zemanovým filmem na motivy prózy Julese Verna, v němž si autor vyzkoušel nový výtvarný styl, který poté dál rozvíjel. Originální kulisy, jedinečné masky, novátorská hudba Zdeňka Lišky - to vše se podílí na unikátní podobě tohoto napínavého příběhu s protiválečným podtextem.

 

Právě se děje

Další zprávy