Začala přehlídka Tady Vary, místo festivalu uvede filmy ve stovce kin

ČTK ČTK
3. 7. 2020 20:51
Téměř ve stovce českých kin začala v pátek filmová přehlídka nazvaná Tady Vary, která je letos částečnou náhradou za zrušený Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Jeho 55. ročník pořadatelé kvůli epidemii nového typu koronaviru přeložili na rok 2021. Zahájení sledovali i diváci v karlovarském hotelu Thermal, který v této době bývá srdcem filmového festivalu.
Prezident festivalu Jiří Bartoška.
Prezident festivalu Jiří Bartoška. | Foto: Lukáš Bíba

Diváky v Thermalu, stejně jako ve všech kinech zapojených do přehlídky, pozdravil prezident festivalu Jiří Bartoška a moderátor Marek Eben, v Karlových Varech pak osobně umělecký ředitel filmového festivalu Karel Och. "Jsme strašně rádi, že se hotel Thermal přidal k tomu velkému počtu kin a my nemůžeme chybět v Karlových Varech, protože hotel Thermal je s festivalem bytostně spjat," řekl Och a pozval diváky na další představení.

V předtočeném pozdravu natočeném v prázdném Velkém sále hotelu Thermal prezident festivalu Jiří Bartoška a moderátor Marek Eben poděkovali zejména divákům a 'kinařům'. Jim pak symbolicky z plátna věnovali křišťálový globus, hlavní festivalovou cenu.

Přehlídka Tady Vary nabídne od pátku do 11. července v 96 kinech po Česku 16 filmů, které vybralo programové oddělení festivalu. Představení budou koncipována tak, aby se co nejvíc přiblížila jeho atmosféře.

Také v Thermalu si návštěvníci budou moci užít festivalovou atmosféru například tak, že kromě pátku se budou všechny filmy promítat na velkém sále. K dispozici jsou zde i festivalové hrnečky, letos s logem přehlídky Tady Vary. Před hotelem jsou stejně jako při skutečném festivalu sochy festivalových křišťálových globů i červený koberec, na kterém se návštěvníci města mohou vyfotit.

Festival nahradí podzimní filmová přehlídka

Pořadatelé festivalu oznámili, že Karlovy Vary letos úplně o filmový festival nepřijdou. Od 18. do 21. listopadu se bude konat "54 1/2 Mezinárodní filmový festival (MFF) Karlovy Vary". Nesoutěžní přehlídka uvede 30 filmů, každý z nich dvakrát a promítat se bude v hotelu Thermal, Městském divadle Karlovy Vary, kině Čas a sále Grandhotelu Pupp.

Karlovarský filmový festival je významný nejen pro prezentaci a image města, ale důležitý je i ekonomicky. Ročně přinese na tržbách městu a okolí mezi 150 až 200 miliony korun. Na loňském ročníku festivalu se prodalo zhruba 140 tisíc vstupenek. Akreditovaných návštěvníků bylo 12 521, z toho 10 363 s festivalovými pasy, 395 tvůrců, 1158 profesionálů a 605 novinářů. Další tisíce lidí navštíví lázeňské město v době festivalu, aby si užili neopakovatelnou atmosféru.

Video ze zahájení loňského filmového festivalu v Karlových Varech:

Místo Puppu Grandhotel Moskva, vtip s chlebíčkem a vypískaná Schillerová. Festival je zahájen. | Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy