Ve stínu se utká o Oscara s Láskou i Nedotknutelnými

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 10. 2012 12:31
O nominaci na Oscara soutěží 71 cizojazyčných filmů

Los Angeles - Z rekordního počtu 71 filmů bude letos americká Akademie filmových věd a umění vybírat kandidáty na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film.

Největšími favority jsou podle hollywoodského tisku francouzský snímek Nedotknutelní režisérů Oliviera Nakachea a Erica Toledana a film Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho.

Do klání o zlatou sošku byl vyslán i český snímek Ve stínu režiséra Davida Ondříčka.

Foto: Falcon

Francouzský film Nedotknutelní se těší velkému úspěchu ve světě a vydělal už více než 380 milionů dolarů. Úspěch filmu nenápadné a neznámé režisérské dvojice Nakache a Toledano je skutečně fenomenální. Ve Francii se komedie o nepravděpodobném přátelství mezi ochrnutým milionářem a imigrantem z okraje společnosti stala nejnavštěvovanějším filmem roku a druhým komerčně nejúspěšnějším domácím snímkem vůbec.

Láska, zastupující Rakousko, se zase může pochlubit prestižním oceněním Zlatou palmou z posledního ročníku filmového festivalu v Cannes. Snímek, v němž hlavní role hrají Emmanuelle Rivaová a Jean-Louis Trintignant, dostává svému titulu a láska tu je ústředním tématem, hned na první pohled však lze vidět, že jde o vyobrazení ne zrovna běžné. Z jedné strany jde o vztah dvou starých lidí, z druhé o proces umírání.

Česká filmová a televizní akademie vyslala do soutěže nominací o Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný detektivku režiséra Davida Ondříčka Ve stínu. Film natočený v česko-slovensko-polsko-izraelské koprodukci je detektivkou s politickým nádechem z období před měnovou reformou v roce 1953. Hlavní role ztvárnili Ivan Trojan a německý herec Sebastian Koch.

Kromě téměř všech evropských zemí se do boje o Oscara zapojila také Chile, Indie, Vietnam a poprvé i Keňa se snímkem Nairobi Half Life. Mezi známější tituly určitě patří dánská Královská aféra, rumunský snímek Na druhé straně kopců ověnčený cenou z Cannes za scénář pro režiséra Cristiana Mungiu nebo Kim Ki-dukova Pieta, která nedávno vyhrála na festivalu v Benátkách.

Americká akademie udělá první selekci a pět filmů bude oficiálně nominovat na Oscara. Její rozhodnutí bude oznámeno 10. ledna příštího roku. Zlaté sošky se pak budou předávat 24. února v Dolby Theater (bývalý Kodak Theater) v Hollywoodu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy