Ve stínu má podle Hollywood Reporter šanci na Oscara

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 10. 2012 17:00
Podle filmového magazínu Hollywood Reporter by Ve stínu mohlo oslovit akademiky

Los Angeles - Film Ve stínu režiséra Davida Ondříčka patří mezi 27 filmů s šancí na Oscara pro nejlepší zahraniční film. Vyplývá to z průběžně aktualizovaného žebříčku amerického magazínu Hollywood Reporter. O cenu pro nejlepší cizojazyčný film bude usilovat dohromady 71 snímků. Mezi největší favority patří dánské historické drama Královská aféra, které se natáčelo převážně v České republice.

Hollywood Reporter svůj odhad filmů, které by mohly americké filmové akademiky oslovit, rozdělil do tří kategorií. V čele žebříčku je pětičlenná skupina největších favoritů: vítěz festivalu v Cannes Láska od rakouského režiséra Michaela Hanekeho, francouzský snímek Nedotknutelní, Královská aféra, švýcarský film L'Enfant d'en haut (Sestra) a izraelský Fill the Void (Vyplnit prázdnotu).

Foto: Falcon

Následuje skupina deseti filmů, které by favority mohly nejspíš ohrozit. Hollywood Reporter sem zařadil například filmy z Rumunska, Bulharska, Maďarska či Německa, ale také Kim Ki-dukův počin Pieta, jenž letos získal Zlatého lva v Benátkách. Skupinu dalších 12 filmů, které rovněž ještě mají šanci Oscara dostat, uzavírá snímek Ve stínu.

"Už to, že se v odborných kruzích náš film zmiňuje, vnímám jako velký úspěch," tlumočila Ondříčkovu reakci mediální zástupkyně filmových projektů Uljana Donátová. Režisér přitom zdůraznil, že jeho poslední film v USA zatím viděl jen úzký okruh lidí.

Ve stínu teď čeká série amerických projekcí, na nichž by jej tvůrci rádi představili především odborníkům, filmovým kritikům a akademikům. Ondříčkův film je podle Hollywood Reporter jedním ze sedmi snímků nominovaných na Oscara, které budou počátkem listopadu v Los Angeles uvedeny na přehlídce American Film Market určené filmovým distributorům. V tomto výběru je i snímek Až do města Aš slovenské režisérky Ivety Grófové.

Americká akademie udělá první selekci a pět filmů bude oficiálně nominovat na Oscara. Její rozhodnutí bude oznámeno 10. ledna příštího roku. Zlaté sošky se pak budou předávat 24. února v Dolby Theater (bývalý Kodak Theater) v Hollywoodu. Večerem bude provázet Seth MacFarlane (Méďa).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy