Ve stínu je obstojné noirové drama, píše kritika v USA

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 11. 2012 14:46
Ondříčkův snímek Ve stínu usiluje o Oscara, má za sebou v USA první projekce
Foto: Falcon

Praha - Celovečerní film Davida Ondříčka Ve stínu, který usiluje o oscarovou nominaci pro nejlepší zahraniční film roku 2012, má za sebou první projekce v USA i recenze.

"Celkem se projekcí plánuje zhruba deset," řekla mluvčí projektu Uljana Donátová. "V těchto dnech představují producenti David Ondříček a Kryštof Mucha v USA snímek odborné veřejnosti. Především z řad akademiků, kteří budou zanedlouho o nominacích hlasovat," uvedla Donátová.

Foto: Falcon

Americká filmová akademie vyhlásí jména snímků, které postoupily mezi pětici nominovaných, 10. ledna příštího roku. Oscary se budou předávat 24. února.

"Film se prozatím setkává s příznivým ohlasem a zájmem všech, kteří ho viděli. Ale samozřejmě zůstáváme při zemi, jsme stále na začátku cesty," komentoval dosavadní výsledky Kryštof Mucha. Potvrdilo se podle něj, že osobní přítomnost tvůrců filmu je při prezentacích v Americe nezbytná a také v jak těžké konkurenci se film ocitl.

Pro tento ročník se sešel rekordní počet uchazečů. Jsou mezi nimi tituly, které již získaly ocenění na renomovaných zahraničních festivalech, i divácké hity. Například Hanekeho vítězný snímek z Cannes Láska, francouzská komedie Nedotknutelní nebo drama Královská aféra, které reprezentuje Dánsko, ale natáčelo se v Čechách a s českou koprodukční účastí.

Film Ve stínu zaznamenal také první reakce v americkém tisku. V recenzi se mu věnovaly dva z prestižních filmových časopisů - Hollywood Reporter a Variety. Obě hodnocení byla podle Muchy příznivá.

Čtěte také
Recenze: Ondříček se drží ve stínu mainstreamové zdi

"Snímek překvapivě využívá pro ztvárnění doby velkého politické napětí senzitivitu filmu noir, podobným způsobem jako se u Warner Bros. natáčely společensky uvědomělé hollywoodské snímky ve 30. a 40. letech 20. století," píše časopis Variety. Pochvalně hodnotí herecké výkony především Ivana Trojana a Sebastiana Kocha.

"Film boduje jako obstojné policejní drama a zároveň jako nelítostný dobový politický komentář," uvádí kritik časopisu Hollywood Reporter.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy