Ve frontě na Oscara už stojí VALL-I a Kung Fu Panda

12. 11. 2008 16:42
Předběžný seznam zahrnuje čtrnáct animovaných snímků
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles -  Předávání Oscarů za rok 2008 se poprvé oficiálně hlásí o slovo - předběžným seznamem děl nominovaných na zlatou sošku za celovečerní animovaný film.

Kategorie, která se uděluje teprve od roku 2001, má namísto pěti jen tři nominace, ale představuje většinou komerčně veleúspěšné snímky. Zveřejňování longlistu lze tak chápat jako vstřícné gesto Akademie vůči nováčkům i výsledek lobbyingu velkých studií.

Letošní seznam obsahuje soupis 14 animáků, z nichž budou akademici v nejbližších týdnech vybírat finalisty. Pravidla kategorie přitom umožňují dostat na úvodní seznam až 15 filmů.

Premiéru přímo v Los Angeles, která je podmínkou zařazení na seznam, zatím splnila polovina letošních kandidátů, mezi kterými opět nechybějí sezonní hity.

Žádným překvapením na soupisce nejsou letošní 3D trháky: VALL-I  o robotovi, který v budoucnosti uklízí ekologicky znečištěnou Zemi, a Kung Fu Panda o chlupatém nemotorovi, který je ve starobylé Číně zasvěcen do tajů bojového umění.

Nechybí ani  Horton - adaptace populární americké pohádky o slonovi, který má tak citlivý sluch, že zaznamená hlásky nanominiaturního nárůdku Kdovíků a snaží se je chránit před nebezpečími makrosvěta.

Z mezinárodních uměleckých festivalů pronikly na longlist i ambiciózní snímky jako koprodukční izraelský snímek Valčík s Bašírem (Waltz with Bashir), jenž je terapeutickou autobiografií režiséra Ariho Folmana, zpovídajícího se ze své viny při účasti ve válce s Palestinou.

K "uměleckým kandidátům" patří i japonská anime z prostředí válečných letců Nebeští plavci (The Sky Crawlers) od mistra žánru Mamoru Oshiiho (autora slavného Ghost in the Shell), která soutěžila v Benátkách.

Překvapuje, že z Benátek se mezi čtrnáctku naopak nedostal poslední snímek klasika Hayaa Miyazakiho Mořský koník na útesu, neboť autor už jednoho Oscara má za Cestu do fantazie (2001), a to mu mohlo usnadnit cestu k další nominaci.

Naopak je tu jiný japonský film Meč cizince (Sword of Stranger) režijně debutujícího Masahira Andoa. Toto dílo zasvěcení diváci označují za jeden z nejdetailněji animovaných filmů, jaké kdy vznikly.

Filmem s nejvyhranějším stylem a nejvýraznějším uměleckým záměrem je australsko-izraelský snímek s názvem $9.99 vyprávějící o lidech v obytném komplexu v Sydney, kteří hledají smysl života. V nominacích vyniká i tím, že je animován klasickou metodou stop záběrování.

Většina ostatních snímků ze seznamu už je tu spíš do počtu a bylo by nečekané, kdyby některý z nich zabodoval, přestože některé z nich nejsou nebo nemusejí být špatné.

Patří mezi ně tituly Cesta na Měsíc 3D (Fly me to the Moon) - snímek o třech mouchách, které letí spolu s kosmonauty v Apollu 11 - čerstvý zoologický Madagaskar 2 nebo Disneyho Bolt (Blesk) o létajícím superpsovi s pláštěnkou, kterého namluvil John Travolta.

Cannes: Valčík s Bašírem
Cannes: Valčík s Bašírem | Foto: Aktuálně.cz

Mezi vyložené outsidery naopak patří snímky Igor o odstrkovaném pomocníkovi šíleného vědce, francouzská dětská fantasy Lovci draků (Dragon Hunters) nebo mládežnická fantasy Delgo, a nakonec Příběh o Zoufálkovi (The Tale of Desperaux) v hlavní roli s hrdinským rytířským myšákem.

Při březnovém ceremoniálu byl za nejlepší animovaný film roku 2007 určen snímek studia Pixar Ratatouille, jenž vyhrál nad tučňákovskou komedií Divoké vlny a adaptací biografického francouzsko-íránského komiksu Persepolis od Marjane Satrapiové.

Finální nominace na 81. ceny Americké filmové akademie budou ohlášeny 22. ledna v Los Angeles.

Ukázka z japonské anime Meč cizince:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

(Pozn. red.: názvy filmů bez uvedení originálu v závorce pocházejí od českých distributorů, ostatní názvy jsou redakčními překlady.)

 

Právě se děje

Další zprávy