Vávrův Hus nebyl člověk. Nový Svobodův film to změní

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 6. 2014 16:12
Dvoudílný televizní film Jan Hus vzniká podle scénáře spisovatelky Evy Kantůrkové, jejíž stejnojmenný román vyšel poprvé v 80. letech v samizdatu. Hlavní roli kazatele hraje Matěj Hádek.
Ideologicky dokonalý revolucionář Jan Hus Otakara Vávry z roku 1954.
Ideologicky dokonalý revolucionář Jan Hus Otakara Vávry z roku 1954. | Foto: Czechcentres

Praha - V prostorách pražského Anežského kláštera začalo v sobotu natáčení dvoudílného historického filmu České televize Jan Hus.

Do hlavní role obsadil režisér Jiří Svoboda herce Matěje Hádka, který ve výpravném snímku spíše než sociálního reformátora ztvární osobnost procházející osudovou volbou mezi pravdou a vlastním životem.

Snímek se má na obrazovce objevit 600 let po upálení Jana Husa v červenci 2015.

Skutečný Mistr Jan

Scénář napsala Eva Kantůrková na základě vlastní knihy z 80. let, která tehdy vyšla v samizdatu. Husův příběh popisuje od počátku patnáctého století až ke kostnické hranici. Na rozdíl od tradovaného obrazu sociálního reformátora sleduje myšlenkové a mravní drama, jež předběhlo o celé století evropský vývoj.

"Cesta k filmovému scénáři byla dost složitá, stejně jako rozdíl mezi psaným textem a obrazem," řekla Kantůrková. Podle ní byl Zdeněk Štěpánek ze známého filmu Otakara Vávry vším možným - jen ne skutečným Mistrem Janem. "A musím říci, že z pramenů, z korespondence i z literatury je úplně jiným člověkem," dodala s tím, že v 50. letech byla jeho postava pojata ploše.

Matěj Hádek jako Jan Hus.
Matěj Hádek jako Jan Hus. | Foto: ČT

Vedle Matěje Hádka se ve filmu objeví Tomáš Dastlík, Jan Dolanský, Pavel Gajdoš, David Novotný, Milan Kňažko, Marika Šoposká, Petra Špalková, Vladimír Javorský či Michal Dlouhý jako Zikmund. Ten prý nebude "šelma ryšavá", ale velký politik, který se tehdy pokoušel i o sjednocení církve. Natáčení zabere osmapadesát natáčecích dnů, uskuteční se na dvou desítkách lokalit za účasti téměř dvou tisíc komparzistů.

"Jde o vůbec první hraný film na světě, který je snímán kamerou upravenou pro natáčení z ruky, tedy novým prototypem digitální snímací techniky," podotkl manažer Jaroslav Kučera.

Podle něj je dvoudílný snímek jedním z nejnáročnějších filmových projektů České televize. "Náklady na oba díly činí pětačtyřicet milionů korun plus interní plnění ČT. Rozjednánu máme i účast koproducentů ze Slovenska a kanálu Arte," řekl.

Natáčet se bude i na Křivoklátě, Kosti, Točníku, v Doksanech, Třebíči, Chebu, na Zvíkově, v Lipnici nad Sázavou a v Kutné Hoře.

Hádek bude kázat moderní češtinou

Podle Hádka byl Jan Hus člověkem z masa a kostí. "Vycházím ze scénáře, který je velice pěkný. Doufám, že v mém podání bude uvěřitelný a pravdivý. Upálili ho ve čtyřiačtyřiceti letech, mně je devětatřicet, ovšem tehdy vypadali lidé starší. Budeme mluvit moderní, jen lehce stylizovanou češtinou," řekl Hádek, kterého čeká spousta textů včetně kázání v Betlémské kapli. "Teď už by bylo pozdě začít se učit, protože těmi slovy musí člověk vládnout," dodal.

Režisér Jiří Svoboda.
Režisér Jiří Svoboda. | Foto: ČTK/Martin Štěrba

Režisér Svoboda se na scénáři prý podílel jen jako sparing partner definitivní verze. "Hodně jsme o tom diskutovali. Paní Kantůrková se touto látkou dlouho zabývala a i od ní jsem čerpal informace."

První díl filmu začíná ve chvíli, kdy Zikmund vylákal krále Václava na hrad falešným příslibem triumfální jízdy ke Svatému otci, aby jej mohl uvěznit ve Vídni a zmocnit se celého království. Předělem mezi prvním a druhým dílem je okamžik Husova váhání o cestě do Kostnice. Film končí jeho upálením.

 

Právě se děje

Další zprávy