Vary vyvěsily kurdskou vlajku. Film líčí nelehký život žen na Blízkém východě

ČTK ČTK
26. 8. 2021 16:06
O nelehkých životních podmínkách žen v muslimském světě vypráví koprodukční film Zkouška, který měl ve středu světovou premiéru na festivalu v Karlových Varech.

Drama se odehrává ve válkou zničeném iráckém Kurdistánu. Režisér Šaukat Amín Korki popisuje těžkou cestu na univerzitu, kterou hrdinka absolvuje ve snaze zachránit se před domluveným sňatkem.

Příběh v blízkovýchodní kinematografii odvážně zkoumá záměrně opomíjené téma ženských práv, režisér ho ale podal formou napínavého filmu.

"Je to vůbec poprvé, co je v hlavní soutěži karlovarského festivalu uveden film z iráckého Kurdistánu. Jakkoli by se mohlo zdát, že bude velice specifický, je to snímek mezinárodní, kosmopolitní, natočený způsobem, kterému porozumí kterýkoli divák na celém světě," popisuje programový ředitel festivalu Karel Och.

Název Zkouška odkazuje k praxi, ke které v arabských zemích občas dochází. Někteří studenti se při zkouškách na univerzitu snaží podvádět tím, že si do ucha nechají implantovat malé sluchátko a z jiného konce města jim někdo napovídá správné odpovědi.

"Hlavní hrdinka se k tomu propůjčí z důvodů poněkud odlišných, protože pokud by se nedostala na univerzitu, tak ji její patriarchální otec provdá. Což je velice současný prvek a jsme velice rádi, že tento film máme v soutěži. Musím říci, že je to asi nejnapínavější film programu, dá se nazvat thrillerem, což není obvyklé v karlovarské soutěži, ale myslím, že bude diváky mimo jiné bavit," doplňuje Och.

Hlavní hrdinka Rožín, která se snaží dostat na univerzitu, má starší sestru Šilan. Ta sama trpí v soužití s despotickým manželem. Sestřin neúspěch u zkoušek je pro ni nemyslitelný, a tak jí ze všech sil pomáhá. Za žádnou cenu nechce dopustit, aby Rožín potkal stejný osud jako ji.

Každý dobře míněný krok ale přináší jen další problémy, Šilan si porušováním pravidel stanovených rodinou komplikuje vlastní život.

"Na filmu Zkouška se podílel německo-kurdský tým, který má sen o lepším světě. Byli jsme v Karlových Varech před pár lety a celé město i místní lidé se mi ohromně líbili. Jsem opravdu rád, že jsme tady," řekl před projekcí producent Mehmet Aktaş.

"Ráda bych poděkovala karlovarskému festivalu za to, že vyvěsil kurdskou vlajku, která reprezentuje náš film. Je to ohromná čest vidět, že tady vlaje naše vlajka, přestože nemůžeme říct, že máme vlastní stát," řekla představitelka Šilan Avan Džamalová.

Irácký Kurdistán je autonomní oblast Kurdů v severovýchodním Iráku a prvním ústavně uznaným autonomním regionem Kurdů. Ve sedmatřicetimilionovém Iráku žije šest milionů Kurdů. Autonomii získali po válce v Perském zálivu, k níž došlo v 90. letech minulého století.

Irák je jedinou zemí, kde mají Kurdové autonomní území s vlastní správou včetně svého parlamentu, vlády i armády. Početná kurdská menšina, přes 11 milionů lidí, žije také v Turecku. Další Kurdové pobývají v severozápadním Íránu, Sýrii, Arménii či Gruzii.

 

Právě se děje

Další zprávy