Vary ukážou festivalové hity. Lásku, Fausta i Caesara

Iva Přivřelová
27. 6. 2012 14:05
Jaké filmy neminout na festivalu v Karlových Varech?
Vítězný snímek z Cannes - Hanekeho Láska
Vítězný snímek z Cannes - Hanekeho Láska | Foto: FDC

Karlovy Vary - Karlovarský festival představí v předpremiérách českých divákům vítěze všech tří největších festivalů, Cannes, Berlína i Benátek. Tedy drama Michaela Hanekeho Láska o vztahu starých manželů, z nichž jeden umírá, novinku osmdesátiletých bratří Tavianů Caesar musí zemřít, v níž skuteční vězni inscenují za mřížemi Shakespeara, a hypnoticky filozofickou esej Alexandra Sokurova Faust. „Je tam vše, co se nám líbilo na ostatních festivalech," shrnuje umělecký ředitel MFF KV Karel Och.

Nejvíc filmů z Cannes

V třicítce filmů z Horizontů zabírají největší prostor filmy z Cannes, největšího světového festivalu, který se koná v květnu. Představu o kvalitě letošní soutěže, matadory spíš kritizované, si varští diváci budou moct udělat na základě dvanácti filmů (z dvaadvaceti možných).

Na programu kromě vítěze Zlaté palmy nechybí ani další ocenění. Reality show, hořká komedie Mattea Garroneho, která se nepodobá stylu jeho Gomorry, dostala v Cannes Velkou cenu. Stejně jako v Caesar musí zemřít v ní hraje opravdový vězeň, italští režiséři se nebojí rozšiřovat možnosti tradičního castingu.

„Třetí místo", tedy cenu poroty, si z Cannes odnesl Ken Loach a jeho komedie ze Skotska, kraje whisky, Andělský podíl. Cenu pro herečku si podělily představitelky v hororovém náboženském dramatu Na druhé straně kopců, v němž nervy drásá Cristian Mungiu, tvůrce 4 měsíců, 3 týdnů a 2 dnů. Cenou pro nejlepšího herce ozdobila dánská hvězda Mads Mikkelsen drama o muži obviněném z pedofilie Hon, kterým se prý teď už opravdu vrátil na kritické výsluní Thomas Vinterberg, tvůrce Rodinné oslavy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Šílený film Holy Motors o muži, který jezdí limuzínou po městě, nevyhrála nic, ale podle mnohých včetně uměleckého ředitele MFF KV měla vyhrát celý festival. „Byl to nejoriginálnější film Cannes," říká Och. I varská festivalová atmosféra by měla nevšední zážitek z jeho sledování zvýšit, film Leose Caraxe se jinak chystá i do kin. Premiéru v českých kinech už mají ohlášenou i Hon a Andělský podíl, Cosmopolis Davida Cronenberga, v níž prý Robert „upír" Pattinson dokazuje, že umí opravdu hrát, nebo Země bez zákona, drsná krimi o pašerácích alkoholu ve 30. letech v USA, plná známých jmen před kamerou (Tom Hardy, Shia LaBeouf, Guy Pearce, Jessica Chastain) i za ní (duo z Proposition, Nick Cave a John Hillcoat).

Foto: fdc

Na hvězdy láká i retro komedie Wese Andersona Až vyjde měsíc (Moonrise Kingdom), zahajovací film z Cannes, konfrontující zdravý rozum dětí s pošetilostí dospělých. Ukázku canneské soutěže doplňují ještě ruské válečné drama V mlze, novinka Ulricha Seidla Ráj: Láska o bohatých Evropankách, které na plážích balí mladé Afričany, a Ještě jste nic neviděli letos devadesátiletého veterána Alaina Resnaise, kde známí francouzští herci hrají sami sebe.

Rez a kost nebo Paper Boy na programu Varů nejsou, budeme tedy ochuzeni o Marion Cotillard bez dolních končetin i o Nicole Kidman močící na Zaca Efrona. Kousek Cannes ale přiblíží i zástupci z tamní sekce Un Certain Regard, milostný příběh s od Proroka oblíbeným Tahrem Rahimem Přijít o rozum, povídkových 7 dní v Havaně, na jejichž režii se podílel i herec Benicio Del Toro, a vítěz Sundance, Zvířata jižanské divočiny. Tento magicko-realistický příběh šestileté dívenky z oblasti postižené hurikánem Katrina v srpnu asi spatříte v kinech pod názvem Divoká stvoření jižních krajin.

Útoky na Romy z Berlinale

Nabídka z letošního Berlinale je v porovnání s Cannes chudší, ale zahrnuje kromě zmíněného pozoruhodného vítěze Caesar musí zemřít i předpremiéru držitele Velké ceny poroty To jen vítr, v němž Bence Fliegauf umělecky zpracoval útoky na Romy, které Maďarsko nedávno sužovaly.

Caesar musí zemřít
Caesar musí zemřít | Foto: Aktuálně.cz

Bude se hrát i Barbara, příběh o uzavřené doktorce plánující emigraci z NDR, s oceněnou režií Christiana Petzolda, a portugalsko-brazilské černobílé Tabu, které svou formou složilo poctu starým filmům a dostalo za to cenu za inovaci.

Dvě menší ocenění získalo turecko-řecké drama o narušeném rodinném setkání Za kopcem. Rekonstrukce policejního zásahu proti účastníkům protestů během summitu G8 v Janově Diaz: Neuklízej tu krev se zase líbila divákům, stejně jako „oficiální" dokument Kevina Macdonalda o Bobu Marleym a parodie o nacistech z Měsíce Iron Sky - poslední dva jmenované filmy ovšem najdete mimo Horizonty, v dokumentech, resp. v sekci Deset evropských režisérů očima Variety.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Faust i Alpy z Benátek

Benátský festival je časově od Varů nejdál, část jeho soutěže už doputovala do kin nebo na jiné filmové akce, a tak má ve Varech nejméně početné zastoupení. Jeho posledního vítěze Fausta doprovodí řecká černá komedie Alpy s nejlepším scénářem, držitel zvláštní ceny poroty Pevnina o sicilské rodině, která čelí skupině imigrantů, a hlavně Černý kůň. Romance mezi stále nedospělým třicátníkem a ženou v prekérní zdravotní situaci by měla být překvapivá a neobvyklá, natočil ji totiž Todd Solondz.

Foto: Aktuálně.cz

Z ostatní nabídky Horizontů by mohla zaujmout adaptace divadelní hry Bezedné moře od výjimečného autorského režiséra Terence Daviese, už jen proto, že v melodramatu o zničující aféře vdané ženy hrají Rachel Weisz a Tom „Loki" Hiddleston.

Karel Och z Horizontů výslovně doporučuje Margaret, film s Annou Paquin, Mattem Damonem a Markem Ruffalo, do něhož se zamilovali hlavně britští novináři. Margaret má ale za sebou dost zajímavou odyseu.

„Natočil ji Kenneth Lonergan, známý divadelník a scénárista Gangů v New Yorku, už v roce 2006. Původně měl film pět hodin a režisér z té podoby nechtěl slevit. Nakonec mu studio Fox film odebralo, Martin Scorsese a jeho střihačka Thelma Schoonmaker z něj udělali verzi, která má dvě hodiny a čtyřicet minut, tu budeme uvádět. Režisér s ní prý není spokojný a připravuje tříhodinový sestřih," přiblížil Karel Och.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Sekce Variety bez české účasti

I letos se objeví v programu karlovarského festivalu sekce nazvaná Deset evropských režisérů očima Variety. Organizace European Film Promotion ve spolupráci s tímto prestižním filmovým magazínem v ní představí filmy desítky vybraných evropských režisérů, letos ale bez české účasti.

Jackpot
Jackpot | Foto: MFF KV

"Do této programové sekce jsem vybírala filmy úspěšné v národních distribucích i osobité nízkorozpočtové tituly, které posbíraly ceny na mnoha festivalech, ale stále postrádají domácí distribuční podporu," komentovala výběr kurátorka programu a filmová kritička časopisu Variety Alissa Simonová. Příběhy, které režiséři v rámci sekce představí, jsou podle ní napínavé, zábavné, smutné i veselé, vyprávěné netradičními filmovými postupy.

Výběr zahrnuje například norskou černou komedii Jackpot. Ta s typickým severským humorem vypráví o čtyřech kamarádech, jedné výhře v loterii a rafinované vraždě. Britský film Černá tůň zachycuje příběh rodiny, do jejíhož života zasáhne smrt náhodného návštěvníka. V belgické tragikomedii Hasta la vista! se trojice hendikepovaných kamarádů vypořádává se svými sexuálními tužbami.

Uvedeny budou také klasické dánské historické drama Tento život o odbojovém hnutí v Dánsku okupovaném nacisty za 2. světové války a snímek Hemel, oceněný FIPRESCI na festivalu v Berlíně, který nekonvenčně vypráví o sexuálním dospívání mladé hrdinky.

 

Právě se děje

Další zprávy