Vary tradičně dovezou vítěze světových festivalů

Pavel Kroulík
3. 6. 2009 14:50
O filmech z Cannes se stále ještě jedná
Peruánská režisérka Claudia Llosa se Zlatým medvědem za film The Milk of Sorrow.
Peruánská režisérka Claudia Llosa se Zlatým medvědem za film The Milk of Sorrow. | Foto: Reuters

Praha - Karlovarský festival i letos v sekcích Horizonty, Jiný pohled či Otevřené oči představí vítěze významných světových festivalů.

Pro Horizonty, jednu z divácky nejoblíbenějších sekcí, se podařilo zajistit například prakticky kompletní sestavu vítězů z únorového Berlinale. "Máme je hlavně díky pohotovosti, s níž jsme o ně žádali už během festivalu, aniž jsme v některých případech věděli, že dostanou ceny," říká umělecká ředitelka Eva Zaoralová. Svůj díl mají i dobré kontakty s firmami, které na ně mají mezinárodní distribuční práva.

Ve Varech tak bude k vidění například letošní nositel Zlatého medvěda, španělsko-peruánský film Mléko strachu. Jeho hrdinkou je dívka Fausta zrozená ze znásilnění peruánské ženy během politických rozbrojů v 80. letech.

Když její matka umírá, musí se Fausta vyrovnat s dávným rodinným traumatem. Dvaatřicetiletá peruánská režisérka filmu Claudia Llosa byla vůbec nejmladším režisérem, jaký kdy hlavní cenu v Berlíně získal.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Variety veze do Varů Karkulku a hororové Děti
Amélie z Montmartru vybere svého následovníka
Zlatou palmu si z Cannes odváží film o kořenech zla
Nečekaný vítěz Berlinale: o životě s násilím v Peru

Do Varů dorazí i dva filmy oceněné Velkou cenou poroty - německý Všichni ostatní a uruguayský Gigant. Alle Anderen - intimní, vtipný i krutý portrét mladého partnerského vztahu - získal kromě Velké ceny poroty také ocenění pro nejlepší herečku.

Foto: Reuters

Gigante vypráví o mladém hlídači ze supermarketu a jeho vášnivé posedlosti ke kolegyni Julii. Film na Berlinale skóroval také jako vítěz Ceny Alfréda Bauera. Tu spolu s s ním získal Puškvorec polského klasika Andrzeje Wajdy - i ten bude ve Varech k vidění.

Vypráví o ženě maloměstského doktora, která nudu zahání ve vztahu s mnohem mladším mužem, než ovšem jejich románek poznamená tragická událost. Wajda ve filmu zároveň sleduje skutečný životní příběh představitelky hlavní hrdinky a její stejně tragické ztráty.

Vary představí i íránský film O Elly, za který na Berlinale převzal cenu pro nejlepšího režiséra Asghar Farhadi. Vypráví prostřednictvím příběhu navrátilce Ahmada o mladé íránské generaci, která se snaží prosadit v konzervativní zemi.

Foto: Reuters

Z festivalu v Benátkách dorazí do lázní velmi zpozdile nositel Zlatého lva, americké drama Wrestler Darrena Aronofského, které bude rovněž uvedeno v sekci Horizonty.

Dva další významní vítězové jsou zařazeni do sekce Jiný pohled: z festivalu v Locarnu nositel Zlatého leoparda, mexický film Parque vía, a z festivalu v Sundance vítěz světové soutěže, chilský film Služebná.

Filmy z právě skončeného festivalu v Cannes, které Vary pravidelně zařazují do sekce Otevřené oči, jsou ještě v jednání. Organizátoři ale slibují, že řada z nich bude u nich poprvé v Česku k vidění.

Foto: Reuters

"I o filmy uvedené v Cannes jsme žádali už před vyhlášením cen," říká Zaoralová. Programové oddělení jedná například se společnostmi, které zastupují vítězné snímky Bílá stuha Michaela Hanekeho a Prorok Jacquese Audiarda.

"Jednáme i o dalších filmech - nejen ze soutěže, ale i ze sekce Un Certain Regard, z Týdne mezinárodní kritiky nebo ze sekce Quinzaine des réalisateurs. Doufáme, že během týdne dostaneme odpovědi," dodává umělecká ředitelka.

 

Právě se děje

Další zprávy