Vary přivezou vítěze z Cannes i Lethova Erotic Mana

Kultura Kultura
8. 6. 2011 11:44
Festival opět uvede snímky ze světových festivalů
Foto: Reuters

Praha - Letošní, 46. ročník karlovarského festivalu opět v sekcích Horizonty a Jiný pohled uvede řadu filmů, které během posledního roku zaujaly na velkých zahraničních festivalech – v Berlíně, v Benátkách, na Sundance či v Torontu.

Diváci budou moci zhlédnout vítězný film z Berlinale, držitele Zlatého medvěda, íránský snímek Rozchod Nadera a Simin od Asghara Farhadiho. Snímek si odvezl i dvě herecké ceny, které porota udělila hromadně všem mužským i ženským představitelům.  Film vypráví o manželském páru ze střední třídy, jenž prochází krizí. Farhadi, který měl předloni ve Varech podobně civilní film O Elly,  tu přiblížil sociální i náboženské propletence současné íránské společnosti.

Wim Wenders při kontrolní projekci svého 3D filmu o taneční skupině Piny Bauschové, který uvede Berlinale
Wim Wenders při kontrolní projekci svého 3D filmu o taneční skupině Piny Bauschové, který uvede Berlinale | Foto: Aktuálně.cz

Cenu poroty a cenu FIPRESCI na Berlinale získal černobílý snímek Turínský kůň od maďarského minimalisty Bély Tarra. Název odkazuje k bičování jednoho turínského koně, které údajně způsobilo nervové zhroucení Friedricha Nietzscheho. Filosof se z toho do konce života nevzpamatoval, ale jaký byl osud onoho zvířete? Autor Muže z Londýna ve svém údajně posledním filmu posouvá svůj typický styl ještě o trochu dál.

Rovněž v Berlíně měl mimo soutěž premiéru 3D film Wima Wenderse Pina. Pina Bausch byla slavná německá choreografka, která se věnovala novému pojetí tanečního divadla. Její práce vynikala výraznou osobní zpovědí, precizností detailů a práci s prostorem; to vše režisér ještě zvýraznil možnostmi trojrozměrné kinematografie.

Na Berlinale měl premiéru i thriller Býčí šíje. Film, který coby celovečerní debut natočil Michaël R. Roskam, pojednává o hranici mezi člověkem a zvířetem; odehrává se v současné jazykově i mentálně rozdělené Belgii.

Foto: Aktuálně.cz

V hlavním klání v Benátkách soutěžil snímek Osamělost prvočísel od Saveria Costanza, film natočený podle románu Paola Giordana vydaného i česky. Prvočísla jsou čísla dělitelná jen sama sebou a jedničkou. Podobně zvláštní je i vztah mezi hrdiny italského snímku Mattim a Alicí.

Na Sundance měl v lednu premiéru snímek Mlýn a kříž s Michaelem Yorkem, Rutgerem Hauerem a Charlotte Ramplingovou. Polský režisér, malíř a básník Lech Majewski, jehož nejslavnější film Wojaczek byl ve Varech promítán před dvanácti lety, se tu snaží interpretovat obraz Belgičana Pietera Bruegela Nesení kříže z roku 1564.

Na Redfordově festivalu se za nadšeného přijetí promítal také britský snímek Dokonalý smysl - netypická apokalyptická romance, kde si spolu zahráli Ewan McGregor a Eva Greenová. Jejich láska sílí, zatímco jim i celému lidstvu kvůli záhadné infekci přestávají po náhlých emocionálních výbuších postupně fungovat smysly.

Foto: Aktuálně.cz

Na Sundance měl premiéru i projekt Život v jednom dni, na kterém se producentsky podílel Ridley Scott. Film dokumentuje 24. červenec 2010 tak, jak se udál očima uživatelů YouTube ze 197 zemí světa. Z 80 tisíc jejich klipů vybral skotský režisér Kevin Macdonald ty nejzajímavější a poskládali z nich devadesátiminutový film (mimo jiné se tu objeví i narození žirafy v pražské zoo).

Dalším filmem ze Sundance jsou chilské Staré kočka, černohumorný příběh dávno zestárlého manželského páru.

Kontroverzní dánský dokumentarista Jørgen Leth zasedl před několika lety ve Varech v čele dokumentární poroty. Tentokrát diváci zhlédnou ukázku jeho tvorby - snímek Erotic Man, který zkoumá s důrazem na intimitu i  estetiku vztah muže a jeho vlastní sexuality. Film, který s kamerou zavítá velmi blízko k brazilským, haitským, panamským, filipínským nebo senegalským ženám, měl premiéru v Torontu.

 

Právě se děje

Další zprávy